© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

België geeft stukje grond aan Nederland na problemen met drugs en naaktloperij

Het zat er de voorbije maanden al aan te komen en het is nu ook officieel: België en Nederland gaan stukjes land ruilen. In aanwezigheid van koning Filip en koning Willem-Alexander tekenen België en Nederland vandaag het verdrag daarvoor, dat een nieuwe grens tussen Luik en Nederlands Limburg trekt.

lbo

Het gaat pas om de tweede grenscorrectie in 175 jaar. Beide landen staan stukjes territorium aan elkaar af. Het gaat om kleine (onbewoonde) schiereilanden die in de Maas liggen aan het Waalse grensdorpje Visé (Wezet) en aan de Nederlandse gemeente Eijsden, tussen Belgische Limburg, Nederlands Limburg en Wallonië.

Toen België onafhankelijk werd, werd afgesproken dat de kronkelige Maas daar de grens zou vormen tussen Nederland en België. Maar tussen 1960 en 1980 werd er heel wat gebaggerd in de Maas in het gebied en werd de Maas rechtgetrokken. Belgische eilandjes hebben zich als gevolg daarvan aangehecht aan Nederland, en omgekeerd.

© DS

Niet meer bereikbaar

Een van de schiereilandjes behoorde tot ons land, maar was vanuit België intussen niet meer bereikbaar. Omgekeerd konden de Nederlanders niet meer rechtstreeks de Nederlandse schiereilandjes bereiken.

En dat veroorzaakte af en toe problemen. “Zo was er bijvoorbeeld drugs- en afvaloverlast en waren er problemen met naaktloperij op het schiereiland”, zo weet de Nederlandse NOS. “En er werden ook vaak illegale feestjes gehouden.” Maar de Belgische politie kon dan moeilijk (of te laat) ingrijpen omdat het gebied, behalve per boot, niet echt bereikbaar was. En de Nederlandse politie mocht in principe niet ingrijpen, omdat het geen Nederlands grondgebied was.

Om die problemen op te lossen, zijn de Nederlandse en Belgische betrokken ministeries een paar jaar geleden onderhandelingen gestart over een grenscorrectie. Afgelopen zomer werd een eerste deel van dat akkoord vastgelegd. En vandaag wordt de overdracht ook definitief: een Belgische schiereilandje, Petit Gravier van zo’n 15 hectare, zal Nederlands grondgebied worden. In ruil daarvoor krijgt ons land twee Nederlandse schiereilandjes (Presqu’île Petit Gravier en Presqu’île d’Eijsden), samen goed voor zo’n 5 hectare.

België wordt zo dus zo’n 10 hectare kleiner.

Filip en Mathilde warm verwelkomd in Nederland door Willem-Alexander en Máxima

© Photonews

© Photonews

© Photonews

© Photonews

© Photonews

© Photonews

© Photonews

© Photonews

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Koning Filip en koningin Mathilde zijn door hun Nederlandse tegenhangers Willem-Alexander en Máxima warm verwelkomd bij hun staatsbezoek aan onze noorderburen. Ze beginnen er aan een driedaagse rondreis en wagen zich daarbij aan 21 activiteiten in 7 steden. De aftrap daarvoor werd gegeven op de Amsterdamse Dam met een inspectie van de erewacht en ontvangst in het Koninklijk Paleis. Vandaag staat er ook nog een staatsbanket op het programma. Het was in elk geval flink aan het waaien toen het Belgische koningspaar aankwam. Mathilde, die een opvallende zilveren jurk droeg, en Máxima, in een bruin-blauw ensemble, moesten dan ook goed hun hoed vasthouden zodat die niet zou wegwaaien. Alsof dat nog niet genoeg was, verloor Mathilde ook nog eens haar schoen nadat die met de hak vast was komen te zitten tussen de steentjes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer