Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Drugsmilieu heeft geen monopolie op granaten

In de nacht van donderdag op vrijdag ontplofte een granaat in het Grand Café van park Den Brandt.Beeld Tim Dirven

In het Grand Café van kasteeldomein Den Brandt is een granaat ontploft. Woensdag trof het personeel er al een niet-ontplofte granaat aan en bleek er brand gesticht in het restaurant ernaast. Het is niet het eerste incident met granaten in Antwerpen, maar deze keer denken onderzoekers niet aan een afrekening in het drugsmilieu.

en

Er was gelukkig niemand aanwezig toen in de nacht van donderdag op vrijdag een granaat ontplofte in de eetzaal van het statige Grand Café in park Den Brandt, in een van de duurste wijken van Antwerpen. Er is aanzienlijke materiële schade. 's Ochtends zocht een team van ontmijningsdienst Dovo naar eventuele explosieven en speurders deden een sporenonderzoek.

De federale gerechtelijke politie was echter al op woensdag een onderzoek gestart, na de ontdekking van een onontplofte granaat. Met andere woorden: de uitvoerder keerde twee nachten later nog eens terug om zijn werk af te maken. Er bleek woensdag ook brand gesticht in restaurant Murni, in een van de koetshuizen van het kasteel. Opvallend: Murni is van dezelfde horecagroep, nv Shrimp Tempura, van zaakvoerder Wim Van der Borght. Hij heeft via zijn nv KDB Exploitations het kasteel in concessie van AG Vespa, de vastgoedbeheerder van Stad Antwerpen.

De 49-jarige Van der Borght is een fenomeen in de Antwerpse horeca, maar is in oorsprong een succesvol marketeer. In de jaren 90 trok Coca-Cola hem aan voor een herlancering van Coca-Cola Light. Vervolgens nam Van der Borght marketingbureau Bananas over. Pas vanaf 2011 stapte hij in de horeca. Intussen is nv Shrimp Tempura de koepel boven negen trendy horecazaken, van de sjieke Italiaan Danieli il Divino en het Aziatische Umami, tot cocktailbar The Pharmacy. Nummer 10, een 'new age vleesrestaurant', zit in de pijplijn. Daarnaast heeft Shrimp Tempura ook vier bvba's die zaalverhuur doen. Volgens een woordvoerder draaien die zaken samengeteld ongeveer 25 miljoen euro omzet.

Maar Van der Borght heeft ook een stevige poot in het uitgaansleven op 't Eilandje, als eigenaar van Roxy Antwerp, Lima en Club Vaag. En met Atmosphere Architects organiseert hij dancefestivals zoals Elrow Town, Fire Is Gold (het nieuwe Laundry Day) en WeCanDance. Atmosphere Architects draait naar eigen zeggen 15 miljoen euro omzet. Zijn medevennoot is Bart Roman, iemand die er geen geheim van maakt dat hij een leven van seks, drugs & rock-'n-roll heeft omgegooid na een detoxkuur in de VS.

Het is bekend dat er in het Antwerpse nachtleven drugs omgaan. Een ontplofte granaat lijkt dan al snel te passen in de lange lijst van incidenten die verband houden met het drugsmilieu. Het parket houdt alle opties open, maar een bron bij het onderzoek stelt echter dat hier in de eerste plaats wordt gekeken naar een zakelijk geschil. Wat dat zou zijn, is nog onduidelijk. Van der Borght leeft in onmin met zijn voormalige vennoot Eddy Roothaert. In een interview in Gazet van Antwerpen in februari noemde hij Roothaert een gangster, die "was gaan lopen met honderdduizenden euro's" en daar volgens hem ook was voor veroordeeld.

Dat ontkent Roothaert, die een klacht wegens laster heeft ingediend. Roothaert liep in 2017 wel een veroordeling op voor fraude met kassasystemen. Hij kreeg een voorwaardelijke straf, na een akkoord met de fiscus. Er loopt nog een rechtszaak tussen de twee ex-vennoten over het overnamebedrag dat Van der Borght moet betalen. "Ik regel mijn zaken zoals het hoort, via de rechtbank", zegt Roothaert.

Sinds de zaak met Roothaert hebben drie restaurants van Van der Borght bescherming tegen schuldeisers gevraagd. Die eisten een half miljoen. Misschien bewandelt een van hen nu minder koosjere paden? Even goed is het mogelijk dat een concurrent met deze aanval de aandacht van politie en fiscus wil trekken naar het groeiende imperium van Van der Borght, of gewoon zijn sjieke restaurants wil besmeuren. Politie en parket houden de lippen op elkaar.

Van der Borght reageert niet, "in het belang van het onderzoek". Hij laat wel weten dat het Grand Café in principe op maandag weer open gaat en misschien zondag al. "Bij mooi weer komt er meestal veel volk."