Direct naar artikelinhoud
Verlamming

Grote onrust bij ouders van kinderen met verlamming: minder sessies bij kinesist terugbetaald

Beeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Een aanpassing in de wet voor Geneeskundige Uitkeringen heeft grote onrust veroorzaakt bij ouders van kinderen met een verlamming van de hersenen. Er worden minder sessies bij de kinesist terugbetaald, wat tot een extra kost van 5.000 euro per jaar kan leiden.

Concreet zullen ouders vanaf september nog 50 tot maximaal 150 sessies van een uur bij de kinesist terugbetaald krijgen, terwijl de meeste kinderen er zo'n 300 per jaar nodig hebben. Volgens het Riziv, verantwoordelijk voor de aanpassingen, blijven de sessies van 30 minuten wel onbeperkt terugbetaald. "Maar daar maken weinig tot geen ouders gebruik van", zegt moeder van de tweejarige en hersenverlamde Senn, Elke Janssens (35). "Kinderen blijven kinderen. Voor je goed en wel bezig bent, is zo'n half uurtje om."

Een hersenverlamming, cerebrale parese, komt voor bij één tot drie op duizend pasgeboren kinderen. Dat zijn jaarlijks zo'n 60 tot 180 baby's in België. Onder andere prematuurtjes of baby's die met zuurstoftekort te kampen kregen kunnen een hersenverlamming oplopen. Die heeft vooral invloed op de motoriek en veroorzaakt in veel gevallen spasmen. Lopen is soms onmogelijk, andere kinderen leren het na intensieve therapie en jaren oefening. Een cerebrale parese is de meest voorkomende oorzaak van een handicap bij kinderen.

Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA) laat alvast weten de zaak voor te zullen leggen aan minister van Volksgezond Maggie De Block (Open Vld). "De bedoeling van de wetsaanpassing is om mensen van 21 jaar en ouder in te sluiten in de terugbetalingen, op zich een goede zaak. Maar het mag niet de bedoeling zijn dat andere mensen, kinderen en jongeren in dit geval, hierdoor uit de boot vallen."