Ouders van Verongelukte Kinderen: “Levenslang rijverbod voor doodrijder van Merel zou gepaste straf zijn”

Drie jaar celstraf en 17,5 jaar rijverbod. Dat heeft de politierechter in Vilvoorde geëist tegen Muhammed A. (21), de doodrijder van Merel De Prins (12). Veel te weinig, klonk het in en buiten de rechtszaal. Ook voor de Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) zou een levenslang rijverbod een meer gepaste straf zijn.

tg

“Die drie jaar celstraf, betekent niets. Ouders zijn hun kind kwijt. Dat de chauffeur naar de gevangenis moet, interesseert hen nauwelijks of niet. Wat zij willen na een ongeval waarbij hun kind om het leven kwam, is dat de chauffeur het recht tot sturen wordt ontzegd. Dat is een veel belangrijker signaal. Zowel naar de bestuurder zelf als naar de maatschappij. Zeker hier, wanneer er bovendien nog sprake is van vluchtmisdrijf”, zegt Koen Van Wonterghem die voorzitter is van de Ouders van Verongelukte Kinderen.

Muhammad A., die in oktober vorig jaar de 12-jarige Merel De Prins aan hoge snelheid doodreed en vluchtmisdrijf pleegde, was niet aan zijn proefstuk toe. Hij liep al een waslijst aan veroordelingen op gaande van rijden zonder rijbewijs tot het besturen van een voertuig dat niet was ingeschreven.

© fb

“Gezien zijn antecedenten kan ik er wel inkomen dat er tumult was in de rechtszaal. Ik begrijp ook niet hoe zoiets kan. Een levenslang rijverbod zou hier zeker op zijn plaats zijn geweest. Tegen zo iemand moet de maatschappij beschermd worden. Als die morgen weer in de wagen zit, kan hij terug iemand doodrijden en wegrijden”, zegt hij.

Koen Van Wonterghem kent Peggy Muyldermans en Kris De Prins, de ouders van Merel, goed en zegt dat het brave, rustige mensen zijn.

“Helemaal niet haatdragend. Maar met zo een lichte straf, zullen ze zich niet gesteund voelen door de maatschappij. En dat vind ik erg. Ik zeg het nog eens, ouders die een kind verloren door een roekeloze chauffeur, willen die doodrijder meestal niet voor lange tijd in de cel. Ook de boete is niet zo belangrijk. Ze willen vooral dat hij voor lang of voor altijd een verbod krijgt om nog achter het stuur plaats te nemen. En gezien het verleden van deze chauffeur en het feit dat hij niet eens excuses heeft aangeboden, vind ik 17,5 jaar veel te weinig. Iemand die zoiets gedaan heeft en dan nog niets eens het lef had om te stoppen om zich over zijn slachtoffer te bekommeren, die mag niet meer rijden. Nooit meer!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen