Van Quickenborne overweegt gooi naar partijvoorzitterschap bij Open Vld

Vincent Van Quickenborne en Gwendolyn Rutten

Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne overweegt zich kandidaat te stellen voor het partijvoorzitterschap bij de liberalen. Dat zei hij zondagmiddag bij VTM Nieuws. Hij vindt het in elk geval tijd voor een nieuwe voorzitter, omdat de partij volgens hem te veel naar links is opgeschoven.

De Vlaamse liberalen organiseren in maart volgend jaar voorzittersverkiezingen. De partij deed het bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van 26 mei niet goed, en volgens verschillende Open Vld-kopstukken is het dan ook tijd voor een nieuwe kopman of kopvrouw. Ook Vincent Van Quickenborne is het daarmee eens. ‘Onze partij verliest al sinds 2004 stemmen, we kunnen niet tevreden zijn met de uitslag dit jaar’, zei hij zondagmiddag bij VTM. ‘Ik ga nog zien of ik zelf kandidaat ben, maar ik overweeg dat wel. Veel mensen trekken aan mijn mouw.’

Volgens de Kortrijkse burgemeester is de partij de laatste jaren onder leiding van Gwendolyn Rutten te veel naar links opgeschoven. ‘De partij moet terug naar rechts, dat is de enige manier om terug fier te zijn als liberalen’, vindt hij. Het is volgens Van Quickenborne dan ook zo goed als uitgesloten dat Open Vld federaal snel in een paarsgroen scenario stapt, waar de Franstalige meerderheidspartijen PS, Ecolo en MR op aan lijken te sturen. ‘Iedereen die hoopt dat we dat snel-snel zullen doen, is eraan voor de moeite’, klonk het.

Vooral de groene partijen zijn Van Quickenborne een doorn in het oog. ‘Samengaan met Groen-Ecolo is voor mij eerlijk gezegd geen optie. Wij gaan voor jobs, welvaart en vooruitgang, en als je kijkt naar wat Groen-Ecolo wil, dan zijn dat verhalen die haaks op elkaar staan. Ik zie dat niet zitten, tenzij Groen-Ecolo dat programma in de open haard verbrandt.’

De liberalen hopen dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopstuk Elio Di Rupo nu snel aan tafel gaan zitten en de federale formatie in gang zetten. Open Vld wil eventueel een staatshervorming steunen als dat nodig is, zei Van Quickenborne nog, maar dan wel in onderling overleg.

Partner Content