Direct naar artikelinhoud
Ontploffingen Antwerpen

Opnieuw ontploffingen in Antwerpen: zes voertuigen en twee gevels beschadigd

Archiefbeeld.Beeld Lokale Politie Antwerpen

In de Marsstraat in het Antwerpse district Berchem is er maandagochtend een explosie geweest. Zes voertuigen en twee gevels raakten daarbij beschadigd. Er wordt nog onderzocht of het zou gaan om een granaat. Volgens Vlaams Belang zou het gaan om een provocatie van de drugsmaffia.

Om 3.11 uur kreeg de politie een oproep voor een ontploffing in de Marsstraat. Volgens de eerste vaststellingen waren er twee ontploffingen op de stoep. Daarbij was er blikschade aan zes wagens, er brandden geen voertuigen uit. Twee gevels raakten licht beschadigd. Naast de politie en de brandweer kwam ook ontmijningsdienst DOVO ter plaatse. Een explosievenhond werd ingezet voor een sweeping, maar die vond niets.

Het lab van de federale gerechtelijke politie is maandagochtend nog aanwezig voor sporenonderzoek. Dat moet uitwijzen wat de oorzaak van de ontploffing is. Mogelijk gaat het om een granaat. Door het incident is de Marsstraat afgesloten voor het verkeer. Het is geen doorgangsweg, dus de impact op de doorstroming is beperkt. In de loop van de ochtend zou de straat weer vrijgegeven worden.

Vrijdagochtend was er ook al een ontploffing in het Grand Café van kasteeldomein Den Brandt in Antwerpen. Enkele dagen eerder werd er daar een granaat gevonden. 

Extra gemeenteraad

Naar aanleiding van de explosies wil Vlaams Belang zo snel mogelijk de gemeenteraad bijeenroepen. “Vroeg of laat vallen er onschuldige slachtoffers”, klinkt het bij de partij. Vlaams Belang ziet in het incident een provocatie van de drugsmaffia. “Deze stadsguerrilla moet stoppen”, zegt Filip Dewinter. “Dit loopt fout af: de vraag is niet of er slachtoffers zullen vallen, maar wanneer.”

 De partij vraagt een verhoogde inzet van camerabewaking en politiepatrouilles op gevoelige plaatsen. Handelszaken of panden waarvan de politie weet dat ze worden geviseerd door de drugsmaffia, moeten worden gesloten of extra bewaakt. “Wij roepen daarom zo snel mogelijk de Antwerpse gemeenteraad bijeen, op zijn minst de Commissie Veiligheid”, zegt Dewinter. “Na de drie granaataanslagen op zeer korte tijd willen wij een gedetailleerde briefing van de politie en een concreet plan van aanpak om dit drieste geweld te voorkomen.”