Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Mannen met knuppels bestormen manifestanten in Hongkong: Taiwan veroordeelt geweld

Een groep mannen bestormde na afloop van de manifestatie een metrostation. Daar sloegen ze met houten stokken in op de pendelaars.Beeld Twitter

Taiwan heeft maandag het geweld tegen de manifestanten in Hongkong, de speciale bestuurlijke regio van China, veroordeeld. Daar vonden zondag opnieuw massaprotesten plaats tegen de regering en de banden die zij onderhoudt met Peking.

Op video’s die online werden verspreid is te zien hoe het zondag tot geweld kwam tussen pro-regeringsgroepen en demonstranten, en hoe mannen in witte T-shirts manifestanten en journalisten aanvielen die uit een metrostation kwamen. De politie zette ook traangas is tegen de duizenden mensen die op straat kwamen om opnieuw te protesteren tegen de intussen opgeschorte wet die uitleveringen regelt van verdachten naar China.

Het geweld vond plaats op de weg naar huis van de demonstranten. Ze werden onder handen genomen door mannen, gewapend met knuppels. Tientallen mensen zouden in het ziekenhuis zijn beland, één van hen zou ernstig gewond zijn. Eenmaal de politie arriveerde, waren de daders allang met de noorderzon vertrokken.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens getuigen maakte de gewelddadige groep geen onderscheid tussen mannen, vrouwen of kinderen. Zo vertelt een vrouw in een audiofragment dat online circuleert: “Ook mensen die van hun werk kwamen, werden geslagen. Sommige mannen beschermden ons, want zelfs vrouwen en kinderen werden in elkaar geslagen”. Onder de gewonden bevonden zich bijvoorbeeld een zwangere vrouw en een vrouw die een peuter bij zich had.

Het duurde bijna een uur voordat de politie opdaagde. Vreemd, vinden sommigen. “Hongkong telt een van ’s werelds meeste politieagenten per inwoner”, aldus Ray Chan, een progressieve parlementariër. “Waar waren zij?”

Chinese criminelen

Intussen klinkt het bij enkele lokale media dat het om een groep Chinese criminelen ging. Die zouden zijn ingehuurd door de Chinese autoriteiten om een einde te maken aan de protestacties in Hongkong. De manifestanten eisen immers dat de uitleveringswet aan China wordt ingetrokken, alsook dat regeringsleider Carrie Lam aftreedt.

“Het is erg om te zien hoe de rechtsstaat uitgehold wordt en de kloof tussen het volk en de regering in Hongkong groter wordt”, tweette de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu. “De te kiezen weg is die van echte democratische verkiezingen, niet die van geweld op straat en in metrostations.”

Roep van het volk

Ook Joseh Wu’s Democratische Progressieve Partij veroordeelde maandag de autoriteiten van Hongkong. “De regering van Hongkong wil niet luisteren naar de roep van het volk om democratie. Dit is de grootste oorzaak van de toenemende sociale onrust daar”, zei partijwoordvoerster Lee Yen-jong in een verklaring. Ze zei ook dat het geweld van de in het wit geklede mannen erop wijst dat Peking lokale gewelddadige organisaties gebruikt om de betogingen de kop in te drukken, en dat Taiwan China zal beletten dit nog te doen.

Sinds 1949 heeft Taiwan zijn eigen regering, maar Peking beschouwt de eilandstaat als een onderdeel van zijn grondgebied. Het was de zesde week op rij waarop duizenden demonstranten in Hongkong de straat op gingen.

Twitter bericht wordt geladen...