ZOMERCHECK. 'Op vakantie gaan is goed voor je hart'

© Jimmy Kets

Stress, want het werk blijft liggen, de mails stapelen zich op en de collega's krijgen het druk. Op reis vertrekken is niet altijd een pretje. Blijven we niet beter thuis? Of is dat slecht voor ons hart?

Tomas Van Dijk, Eveline Vergauwen

De vraag inspireerde verschillende studies, maar de bekendste is de Framingham heart ­study, opgestart in 1948 in het Amerikaanse stadje Framingham. 749 vrouwen namen in 1965 deel aan een studie waarbij ze twintig jaar lang gevolgd werden. De vrouwen waren tussen de 45 en 64 jaar oud bij de start van het onderzoek en hadden nog geen klachten die gelinkt waren aan hart- en vaatziekten. Vrouwen die haast nooit op vakantie gingen (minder dan één keer op zes jaar, red.), kregen later vaak problemen met hart- en vaatziekten.

Hetzelfde effect werd gevonden in een studie uit 2000, van Oswego Sate University of New York en de universiteit van Pittsburgh bij meer dan tienduizend mannen, gedurende negen jaar. De mannen die minstens één week per jaar op vakantie gingen, hadden dertig procent minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten. Een kanttekening daarbij: wie genoeg geld verdient en vaak ook meer op vakantie gaat, heeft doorgaans een gezondere levensstijl.

Het lijkt dus slimmer om uw mailbox te laten voor wat hij is, dan die vakantie te annuleren. Een tip voor controlefreaks: maak een aparte map aan waarin de mails van de belangrijkste collega's of klanten toekomen. De eerste dag na je vakantie, heb je meteen alle informatie die je nodig hebt, in één overzichtelijke map. Of blijf eerst nog twee dagen thuis voor u op reis vertrekt. Dan hebt u genoeg tijd om een nieuwe bikini aan te schaffen, uw paspoort te zoeken, en zonder stress te vertrekken.

Conclusie: Op vakantie gaan is goed voor je hart, bewijzen verschillende studies. Alleen maar werken en thuisblijven, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.