Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Club Brugge, Antwerp en Gent kennen hun Europese tegenstanders

Club Brugge, Antwerp en Gent kennen hun Europese tegenstanders
Beeld Photo News

Club Brugge neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen het Oekraïense Dynamo Kiev. Antwerp ontmoet bij zijn terugkeer op het Europese toneel het Tsjechische Viktoria Plzen of het Griekse Olympiakos in de derde voorronde van de Europa League. Als AA Gent in de tweede voorronde het Roemeense Viitorul Constanta uitschakelt, is de volgende horde het Cypriotische AEK Larnaca of het Bulgaarse Levski Sofia. Dat is het resultaat van de loting op de UEFA-hoofdzetel in het Zwitserse Nyon.

Viktoria Plzen en Olympiakos nemen het tegen elkaar op in de tweede voorronde van de Champions League. De verliezer komt dus in de Europa League uit tegen Antwerp. AEK Larnaca-Levski Sofia is net als AA Gent-Viitorul Constanta een duel in de tweede voorronde van de Europa League. De winnaars van beide confrontaties nemen het dus tegen elkaar op.

De heenwedstrijden in de derde voorronde in de Europa League worden op 8 augustus gespeeld, de returns een week later. Antwerp speelt eerst voor eigen supporters in het Koning Boudewijnstadion. AA Gent opent (mits kwalificatie) op verplaatsing.

Antwerp was geen reekshoofd bij zijn terugkeer op het Europese toneel na liefst 22 jaar afwezigheid. Een duel met het Nederlandse Feyenoord behoorde ook tot de mogelijkheden.

AA Gent, wel reekshoofd voor de derde voorronde, komt komende donderdag (thuis) en volgende week donderdag (uit) in actie in de tweede voorronde tegen het Roemeense Viitorul Constanta.

Als Antwerp en AA Gent de derde voorronde overleven, stoten ze door naar de laatste voorronde (play-offs) van de Europa League. Daarvoor wordt geloot op 5 augustus. Bij verlies is het Europese avontuur afgelopen.

Matchfixing

Na de hele heisa rond de Europese tickets in de nasleep van het matchfixingschandaal rond KV Mechelen weet AA Gent pas sinds kort dat het donderdag in actie mag komen in de tweede voorronde van de Europa League. KV Mechelen, dat door bekerwinst een deelnamebewijs voor de groepsfase van de Europa League op zak had, mocht uiteindelijk Europa niet in, waardoor Standard (van derde voorronde naar groepsfase) en Antwerp (van tweede naar derde voorronde) een plekje opschoven.

Club Brugge

Belgisch vicekampioen Club Brugge treft Dynamo Kiev in de Champions League. Ook het sterke Porto, Bazel, PSV Eindhoven, Olympiakos en Viktoria Plzen behoorden tot de potentiële tegenstanders.

Dynamo Kiev eindigde het voorbije seizoen op de tweede plaats in de Oekraïense competitie, achter Shakhtar Donetsk. Club Brugge nam het nog niet eerder op tegen Dynamo Kiev. De laatste confrontatie met een Belgische club dateert van het seizoen 2013-14. Toen won Racing Genk tweemaal (3-1, 0-1) van de Oekraïeners in de groepsfase van de Europa League.

De heenwedstrijd wordt op 6 of 7 augustus in het Jan Breydelstadion gespeeld, de return is op 13 augustus voorzien in Oekraïne.

Indien Club Brugge de derde voorronde overleeft, moet blauw-zwart nog een laatste voorronde afwerken om in de poules van het kampioenenbal te geraken. Racing Genk is daarvoor als landskampioen rechtstreeks gekwalificeerd. Op 29 augustus kennen de Limburgers hun tegenstanders. 

Indien Club Brugge struikelt in de derde of vierde ronde van de Champions League, komt het terecht in de poulefase van de Europa League.