Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Onderzeeër Minerve duikt terug op, 50 jaar na verdwijning

Archieffoto van de Minerve.Beeld AFP

De Franse marine heeft vanochtend het wrak gevonden van de onderzeeër Minerve, die in 1968 voor de kust van Toulon in de Middellandse Zee spoorloos verdween. De 52 bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

De regering besloot in 2018 om de inspanningen voort te zetten om de Minerve te vinden op verzoek van de nabestaanden. Het wrak is nu gevonden dankzij het gebruik van nieuwe sonar- en drone-technologie.

“We hebben zojuist de Minerve gevonden, het was een geslaagde operatie, een moment van opluchting en een demonstratie van technische bekwaamheid”, zegt de Franse minister van Defensie, Florence Parly, op Twitter. “Mijn gedachten gaan uit naar de families van de overledenen die zo lang op dit moment hebben gewacht.”

Het wrak van de onderzeeër bevond zich op 45 kilometer van de kust van Toulon op 2.370 meter diepte. Het waren volgens persbureau AFP de onderwaterdrones van het Amerikaanse schip Seabed Constructor, dat afgelopen dinsdag arriveerde om deel te nemen aan het onderzoek, die het wrak signaleerden. Eerder was dat schip betrokken bij het terugvinden van de Argentijnse duikboot San Juan. 

Vier minuten

Op 27 januari 1968 zonk de Minerve in slechts vier minuten tijd. Het wrak werd tot vandaag nooit teruggevonden. De oorzaak van de ramp met de gezonken onderzeeboot blijft vooralsnog onbekend, maar in de loop der jaren zijn meerdere oorzaken voor het ongeval genoemd: een defect aan de twee achterstangen, een botsing met een boot en de explosie van een torpedo, om een paar te noemen.