© BELGAIMAGE

Oplichter (22) geeft zich uit als vrouw op Facebook: goedgelovige mannen ruim 200.000 euro armer

Een 22-jarige man uit Mechelen heeft de voorbije jaren verscheidene mensen opgelicht via het internet. De kerel gaf zich op Facebook uit als vrouw en legde contact met mannen. Er werd een verhaaltje verzonnen dat ze geld nodig had voor de aankoop van een onroerend goed of om haar man uit te kopen in het kader van een echtscheiding. De goedgelovige mannen maakten de gevraagde geldsommen over, maar zagen hun geld nooit terug.

Theo Derkinderen

Kenzo D.S. had verscheidene profielen aangemaakt op Facebook. Telkens gaf hij zich uit als vrouw en begon hij te chatten met mannen die hij een vriendschapsverzoek had gestuurd. Volgens de slachtoffers ontstond er een vertrouwensrelatie en vertelde ‘de vrouw’ dat ze financiële problemen had door haar echtscheiding. Ze overtuigde haar slachtoffers om haar geld over te maken zodat ze haar man kon uitkopen en ze in de echtelijke woonst kon blijven wonen.

“Hallucinant”

“Of ‘ze’ verzon het verhaaltje dat ze een onroerend goed had gekocht en er geen rekening mee had gehouden dat ze nog notariskosten moest betalen. Een geldsom die ze zogezegd niet had en vroeg om het haar te lenen”, zei advocaat Jeroen Nijs. Hij vertegenwoordige een van de gedupeerde slachtoffers. “Het is gewoon hallucinant om te zien hoe de beklaagde erin slaagde om mensen zomaar geld afhandig te maken. En wanneer het niet helemaal lukte, schakelde ‘ze’ een versnelling hoger en liet haar ze beste vriendin – ook al een nepprofiel – contact zoeken met de slachtoffers. Ook dat profiel werd beheerd door D.S.”

Eén slachtoffer speelde 109.000 euro kwijt aan de oplichter. Het geld werd in vijf schijven overgemaakt aan Kenzo D.S. “Toen mijn cliënt vroeg waarom het geld aan een zekere D.S. moest worden gestort, terwijl hij praatte met iemand die een andere naam had, kreeg hij te horen dat D.S. de naam van de notaris was”, zei zijn advocaat.

Stemvervormer

Kenzo D.S. ging heel ver om mensen geld afhandig te maken. Na langdurige chatberichten volgde er meestal een telefonisch contact. “Hij maakte gebruik van een stemvervormer, zodat de tegenpartij er echt wel van overtuigd was dat ze een vrouw aan de lijn had. Niets was minder waar. Maar er werden ook documenten vervalst en zelfs valse beroepsdocumenten voorgelegd. Documenten die moesten bewijzen dat ze stewardess was”, zei de openbare aanklager.

Messteek

Wanneer de slachtoffers erop aandrongen om elkaar in het echt te zien, gaf Kenzo D.S. zijn adres op en zei hij dat hij de broer van de vrouw was en dat zijn zus niet thuis was. Een keer liep een confrontatie tussen de man en een slachtoffer uit de hand. D.S. werd agressief omdat het slachtoffer bleef wachten tot de zogezegde zus zou thuiskomen. Dat maakte de oplichter zo boos dat hij in de keuken een mes nam en ermee uithaalde. Het slachtoffer kreeg ook een steek in de hand en raakte vrij ernstig gewond.

Op een slachtoffer dat snel in de gaten had gekregen dat er iets niet klopte, nam Kenzo wraak. Hij zette naaktfoto’s van de man online, zodat zijn vrienden, familie en werkgever die te zien kregen. De man vroeg gisteren een schadevergoeding.

Verslaafd

Volgens het Openbaar Ministerie was Kenzo D.S. al jaren met zijn oplichtingspraktijken bezig. Hij begon eraan toen hij nog minderjarig was. “Hij was verslaafd geworden aan zijn manier van handelen. Het was een snelle en makkelijke manier om geld te verdienen. Hij gaf ook toe dat het als vrouw makkelijker was om geld af te troggelen van mannen”, zei de aanklager. Hij onderstreepte evenwel dat het gevaar op herval heel hoog was en vroeg twee jaar cel met strenge voorwaarden.

De advocate van Kenzo gaf de feiten toe. “Hij had een job, maar plots zag hij hoe makkelijk het was om geld te bemachtigen via zijn oplichtingspraktijken. Hij kon gewoonweg niet meer stoppen”, zei Evelien Jacobs. “Er staat nog 33.000 euro opzij. Dat geld zal hij al aan de slachtoffers terugstorten. En hij zal zijn best doen om ook de rest van het geld terug te betalen. Alles samen heeft hij 217.000 euro kunnen bemachtigen van zijn slachtoffers.”

De verdediging drong aan op een voorwaardelijke straf, gekoppeld aan een residentiële opname in een psychiatrische instelling. Het vonnis valt volgende week.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER