© AP

Deze sluipschutter schoot al 47 jihadisten dood

Op de militaire basis van Al Asad in Irak staat een Britse sluipschutter op het dak. Elke IS-strijder die het sterk beveiligde kamp nadert is niet veilig in zijn vizier, want zelfs op honderden meters afstand schiet hij hen trefzeker neer. De ‘Colour Sergeant’ blijft echter anoniem, want hij en zijn familie ontvingen al verschillende doodsbedreigingen.

jva

Sinds enkele weken zijn 250 eenheden van het Britse leger gestationeerd in Al Asad, in de provincie Anbar in het westen van Irak. De luchtmachtbasis is belangrijk geworden sinds het Iraakse leger met de steun van de internationale alliantie de stad Mosul, het laatste IS-bolwerk in Irak, wil heroveren. Tegelijkertijd zullen de Britse troepen op de basis Iraakse soldaten opleiden voor het gevecht aan een andere frontlinie, zo’n 60 kilometer verderop langs de rivier de Eufraat en aan de grens met Syrië.

Daarnaast is het sinds kort de specifieke taak van de Britse troepen om de basis te verdedigen tegen zelfmoordterroristen van ISIS, waar nu in totaal zo’n 6.000 soldaten gelegerd zijn. En dat is nodig, want in het verleden konden ze al twee keer het kamp binnendringen en met hun bommengordels verschillende Iraakse soldaten doden. Ook bleven ze onophoudelijk raketten en granaten afvuren.

“Als IS Mosul zal verliezen, is hun bezetting van de Eufraat hun laatste redding in Irak. En wie weet komen ze dan recht op ons af, want hun methodes worden steeds barbaarser”, voorspelt generaal-majoor Rupert Jones.

© ISOPIX

“Onze ogen op het terrein”

En daarom staat nu de ‘Colour Sergeant’ op het dak van de geostrategisch belangrijk basis. De sluipschutter met 20 jaar ervaring heeft in zijn carrière al 47 moslimextremisten gedood die een onmiddellijke bedreiging vormden voor het Britse leger. Eerder werd hij onder meer ingezet bij conflicten in Kosovo en Afghanistan. In Irak draagt hij nu een Sniper Rifle L115A3, een geweer waarmee je tot 1,5 kilometer ver kan schieten. Dankzij de speciale infraroodcamera is het hoogtechnologische geweer ook ’s nachts perfect inzetbaar.

“Hij is één van onze best getrainde killers. Sinds wij hier in Al Asad de bewaking hebben overgenomen, durven de IS-strijders niet meer in onze buurt te komen “, getuigt de Britse luitenant-kolonel Carl Boswell. “Hij is onze ogen op het terrein. Door zijn ervaring kan hij elke verdachte persoon in de buurt van het kamp onmiddellijk identificeren en aan zijn oversten rapporteren. Hij controleert zo ook iedereen die het kamp binnen- en buitengaat.”

‘Colour Sergeant’, die zijn echte naam niet bekend kan maken omdat hij én zijn familie al verschillende doodsbedreigingen uit IS-hoek ontvingen, vertelt aan de Britse krant Daily Mail over zijn missie. “Als je een indringer in je vizier krijgt, moet je schieten. Ik ben geen sadist, maar het is aan mij om mijn job als soldaat uit te voeren. Als mijn overste mij vraagt om morgen met de eerste gevechtslinie Mosul binnen te dringen, zal ik dat doen. Ook als ik mijn leven daar meer riskeer dan hier op het dak.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer