Beeld ter illustratie, AB InBev.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie, AB InBev. © REUTERS

Lager dividend AB InBev kost staat 350 miljoen

EconomieDoordat de brouwer AB InBev zijn dividend heeft gehalveerd tot een dikke 3,6 miljard euro, loopt de Belgische overheid 350 miljoen euro aan roerende voorheffing mis voor de begroting van 2019. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

35 reacties

  • Dirk Vregels

    5 jaar geleden
    De opstellers van de begroting worden geacht te weten dat dit "variabele" inkomsten zijn en die mag en kan je NOOIT verhogen in een volgende begroting. Het inkomstenverlies van btw, taksen en accijnzen op allerhande consumptiegoederen loopt nu al in de miljarden doordat steeds meer mensen over de grens hun boodschappen doen.
  • Ghijs Elvan

    5 jaar geleden
    AB Inbev heeft een aantal jaar geleden een overeenkomst gesloten om geen vennootschapsbelasting te betalen in België in ruil voor het spijzen van de schatkist via dividendinkomsten van overal ter wereld. Onrechtstreeks betaalde AB Inbev zo ongeveer €500 milj. per jaar of 11% van de wereldwijde winst, ook al werd die niet in België gerealiseerd. Ondanks deze overeenkomst besliste de fiscus onlangs om toch nog vennootschapsbelasting te gaan innen. Goed dat ze nu de fiscus een loer draaien.
  • Etienne Vanhoegaerden

    5 jaar geleden
    Dat is dus het probleem al bezig met uitgeven (misschien al 500 mil) voor ze iets getrokken hebben zo loopt de staatsschuld maar hoger. Dit is hetzelfde als wij in de eerste zes maand reeds uitgeven wat wij misschien denken wat we in de laatste zes gaan trekken zonder na te denken wat er eventueel kan gebeuren (ongeval, zware kosten of ziekte )
  • etienne bies

    5 jaar geleden
    Paul Boutsen , neen de staat belegt niet in ABinbev.Men spreekt hier over roerende voorheffing , zijnde de belastingen die een aandeelhouder moet betalen op zijn coupon.(30 %)Dus hoe hoger de couponbetaling ( hoe meer een bedrijf uitdeelt aan de aandeelhouders ) hoe meer inkomsten voor de overheid......
  • Kenny brusseel

    5 jaar geleden
    en alles afpakken van een gewone mens zelfs tot in de rechtbank, rijke of bedrijven kunnen een deel van de belastingen afdwingen maar een deel betalen ik ben nu bijna twee jaar aan het procederen en eindelijk in september ga ik de uitspraak van de rechtbank