24 dealers en 231 druggebruikers betrapt op eerste weekend Tomorrowland

Het parket van Antwerpen heeft samen met de federale politie cijfers bekendgemaakt na het eerste weekend van dancefestival Tomorrowland. 24 dealers en 231 druggebruikers werden betrapt. Volgens de politie zijn de cijfers op dit moment vergelijkbaar met die van de vorige twee edities.

jtp

24 dealers konden betrapt worden. 21 van hen kregen een dagvaarding voor één van de themazittingen op 11 oktober, 15 november of 13 december. Drie personen werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Daarbij de Nederlandse actrice Imanuelle Grives, die als enige werd aangehouden. Het gaat in totaal om één Belg, één Duitser, één Spanjaard, twee Amerikanen, drie Italianen, zes Britten en tien Nederlanders. Hun leeftijden schommelen van 22 tot 46 jaar.

LEES OOK: (+) Bekende Nederlandse actrice in gevangenis wegens drugshandel op Tomorrowland

231 festivalgangers werden betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs. Ze kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden van het parket: 75 euro voor softdrugs, 150 euro voor harddrugs. De verdovende middelen werden in beslag genomen. De betrapte festivalgangers verloren hun festivalbandje en werden van het terrein gehaald.

(Lees verder onder de video)

De betrappingen gebeurden mede dankzij het Drugs Ondersteuningsteam (DOT) van de Antwerpse politie, dat anoniem toezicht houdt op het terrein.

820 xtc-pillen, amper cannabis

Er werd net geen 17.000 euro en 505 Britse pond in beslag genomen. Wat de drugsvangst betreft, valt vooral de kleine hoeveelheid cannabis op. ‘Slechts’ negen gram. Daarnaast ook 139 gram cocaïne (waarvan 14 gram neppoeder), 820 xtc-pillen (waarvan 75 neppillen), 196 gram MDMA, 1 gram hasj, 153 gram ketamine en 54 milliliter GHB werden in beslag genomen.

Er zijn ook 48 personen bestuurlijk aangehouden. Van wie 42 zogenaamde ‘inklimmers’ (mensen die over de omheining proberen te klimmen om gratis binnen te geraken), vier voor openbare dronkenschap en twee voor overlast.

Dief probeert agent te bestelen

Er werden in totaal acht gauwdieven betrapt op het terrein: twee Roemenen van 29 en 48 jaar, twee Colombianen van 27 en 46, één Senegalees van 33, twee Marokkanen en één Braziliaan van 36.

Vooral die laatste werd op een nogal knullige manier gevat. Hij probeerde een inspecteur die anoniem toezicht hield in één van de tenten te bestelen. Na een korte achtervolging door het publiek kon hij ingerekend worden.

Vorig jaar in totaal 63 dealers

Vorig jaar werden tijdens de twee weekends van Tomorrowland samen in totaal 63 drugsdealers opgepakt en werden 430 personen aangetroffen met een gebruikershoeveelheid drugs. Toen verrichte de politie 193 arrestaties.

“De cijfers van dit jaar zijn op dit ogenblik vergelijkbaar met de twee vorige edities”, zegt woordvoerder Sarah Frederickx van de federale politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER