Direct naar artikelinhoud
InterviewFrank Deboosere

Frank Deboosere over de historische hitte: ‘Het is vooral binnenblijven en wachten’

Frank Deboosere.Beeld Kristof Ghyselinck

Code rood in het hele land, met uitzondering van de kust, waar de code ‘maar’ oranje kleurt. We worden om de oren geslagen met raadgevingen en weetjes over de hitte. Ook Vlaanderens bekendste weerman Frank Deboosere heeft het warm. ‘Het is vooral binnenblijven en wachten.’

Hij heeft net – tussen een hele resem weerpraatjes op de radiozenders van de VRT door – zijn website geüpdatet. Er was namelijk iets te melden: afgelopen nacht was de warmste nacht van het jaar. En dat is nog maar het begin. Ook overdag worden de komende dagen extreem hoge temperaturen verwacht. Wellicht worden die de hoogste ooit, met voorspellingen tot tegen de 40 graden. Het contrast met wat als een normale temperatuur voor deze tijd van het jaar gezien wordt, namelijk 23 graden, is groot.

Het zijn dan ook historische dagen voor weerman Frank Deboosere, al probeert hij vooral zoals iedereen in eerste instantie het hoofd koel te houden. “Klinkt mooi hè, ‘de warmste nacht van het jaar’. Yeah! Al zal er niet veel gebeurd zijn, want het was al veel te warm. (lacht) En de komende nachten worden nog warmer.”

Slaapt u zelf een beetje in zo’n weer?

Frank Deboosere: “Toch minder goed. Ik doe ook gewoon wat de meeste mensen doen. Overdag gaat hier thuis alles potdicht, zodra de temperatuur buiten hoger is dan die binnen. En ’s nachts slapen we met alles volledig open. Overdag is de boodschap vooral: zo veel mogelijk binnenblijven en wachten.

“Ik probeer wel ’s morgens vroeg op te staan om nog wat lichaamsbeweging te hebben. Deze ochtend ben ik om halfzes opgestaan en anderhalf uur gaan wandelen. De rest van de dag blijf ik zo veel mogelijk binnen. Vandaag werk ik van thuis. Morgen ben ik op de VRT, waar airco is. Al zal ik wel een hele dag moeten hollen van hier naar daar. Het wordt namelijk nog warmer en dan heeft iedereen me nodig.”

Het lijkt wel alsof we met zijn allen over niets anders meer kunnen praten. Waarom overheerst die hitte zo ons leven?

“Goh, mensen zijn altijd al met het weer bezig geweest. Dat was al zo in de middeleeuwen. Zo zijn ook onze weerspreuken ontstaan. Dat is niets nieuws onder de zon, en zelfs dat is alweer een verwijzing naar het weer. We worden ook allemaal met dat weer geconfronteerd. Zeker als het zo extreem is als nu. Over het weer praten is een makkelijke manier om het ijs te breken. Het is een vlotte opener, want het is meestal weinig bedreigend. Al is dat op dit moment wel net iets minder.”

Hoe bedoelt u?

“Het extreme weer toont natuurlijk ook hoe de klimaatverandering om de hoek komt piepen. En dat is een moeilijker verhaal. Je moet al bijna voorzichtig zijn om er eventueel iets over te zeggen. Het is ongelooflijk hoe er nog altijd mensen zijn die een heel uitgesproken mening hebben en mij verwijtende mails sturen om te benadrukken dat er niets aan de hand is. Ook daar steek ik nog altijd veel tijd in.

“Mensen spreken mij sowieso heel vaak aan over het weer. Zodra ik mijn hoofd buitensteek, heb ik het zitten, bij wijze van spreken. Maar het is niet meer dan normaal dat ik een antwoord geef. Het is een beetje mijn tweede natuur geworden.”

Wordt u het zelf nooit beu? 

“Nee, ik hou van mijn job. Die heeft ook een groot voordeel: je ziet het extreem warme weer van ver aankomen. Je kunt al dagenlang vooraf voorspellen dat er een moeilijke tijd aankomt, waardoor je er rekening mee kunt houden. Wij hebben onze aankopen gepland. Fruit en groenten zitten al in de koelkast. We hebben ons erop voorbereid dat we niet al te veel gaan koken de komende dagen. Het zal een keer gazpacho zijn in plaats van warme soep.”