Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © iStock

Vogels vinden geen eten, bloemen hebben nauwelijks nectar voor bijen en vlinders: “Natuur kreunt onder de droogte en hitte”

Tal van natuurelementen kreunen onder de droogte en de hitte. Volgens Natuurpunt vinden weidevogels nauwelijks nog regenwormen, jonge amfibieën zoals kikkers, salamanders en padden komen in de problemen, en bomen verzwakken door de droogtestress. "Als periodes van aanhoudende droogte het nieuwe normaal worden, kan dat de doodsteek zijn voor soorten die het nu al moeilijk hebben in Vlaanderen", aldus de milieuorganisatie.

44 reacties

  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Best buren,Ik zit met een wespennest in de tuin, ben een natuurliefhebber weet iemand die wespen kan komen halen zonder te doden ? ik denk dat het een Aziatich hoornaar wesp is. Een voorbeeld van een verwijzend vingertje.
  • Lode vleminckx

    5 jaar geleden
    Wel wel in de tropen zitten prachtige vogels goed doorvoed. Hetzelfde in de mediterrane gebieden. Maar daar hebben ze geen "grote specialisten" die soorten beschermen die schadelijk zijn voor de andere soorten.
  • Karel Van Biezen

    5 jaar geleden
    Vogels en insecten krijgen het inderdaad zwaar te verduren en hun aantal is in vrije val. Dit komt enerzijds door de monoculturen bij boeren en ook particulieren ( enkel gazon ) en anderzijds door het massale gebruik van gifstoffen door boeren en particulieren. Cfr. bestrijding van de buxusmot. Daarnaast zorgen een overdaad aan katten eveneens voor een waar slagveld in de biodiversiteit; vlinders, vleermuizen, vogels tot zelfs eekhoorns moeten eraan geloven.
  • Miguel N. Noridine

    5 jaar geleden
    Heb enkele karen geleden grote stukken van mijn grasgazon omgelegd en er weideplanten en lavendel op gezaaid. Worden lokaal aan de stam kort gesproeid met opgespaard regenwater en ik kan ze goed genoeg houden. Reeds s morgens vroeg hoor je het gezoen van honderden bijen. Vroeger was ik er bang van maar die beestjes doen echt geen kwaad en kan er nu zelfs met gerust hard tussen wandelen.
  • fanny durant

    5 jaar geleden
    Kunnen bloemen nu ook al stress hebben ??