Direct naar artikelinhoud
Brexit

May zwijgt over Johnson in afscheidsspeech, en geeft Corbyn advies: ‘Volg mijn voorbeeld’

Theresa May en haar man Philip zwaaien nadat ze voor de laatste keer de deur van 10 Downing Street achter zich hebben gesloten.Beeld AP

Theresa May heeft in haar laatste optreden als premier in het Britse Lagerhuis uitgehaald naar oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour Party. Ze zei dat Corbyn haar voorbeeld zou moeten volgen en af moet treden. Van haar Conservatieve fractie kreeg ze een staande ovatie. Over de nieuwe premier Boris Johnson zweeg ze.

Met een uithaal naar Jeremy Corbyn heeft scheidend premier Theresa May voor het laatst Kamervragen beantwoord. Ze adviseerde de Labour-leider, die veel vijanden heeft binnen de eigen gelederen, om haar voorbeeld te volgen en af te treden. Tegen het einde van Prime Minister’s Questions herinnerde ze de Britse volksvertegenwoordiging er ten overvloede aan dat Labour, als enige partij in het Verenigd Koninkrijk, nog nooit een vrouwelijke leider heeft gehad.

‘Public Duty’, de inzet voor het landsbelang, was de term die het meeste viel tijdens de zwanenzang van de in Conservatief blauw geklede May. Aan die inzet is tijdens haar driejarige premierschap geen seconde getwijfeld, door vriend noch vijand. Tot de laatstgenoemde hoort haar partijgenoot Jacob Rees-Mogg die eind vorig jaar al had geprobeerd haar uit 10 Downing Street te verdrijven. Hij prees haar voor “de bereidheid om op te trekken met mensen die haar soms moeten hebben geïrriteerd”.

Geen politicus heeft haar meer geïrriteerd dan de 70-jarige man tegenover haar: Corbyn. De twee kunnen elkaar niet uitstaan en er was geen sprake van verzoening, zoals twaalf jaar geleden toen Tony Blair en David Cameron respect voor elkaar toonden. Er was wederom sprake van een vermoeiend welles-nietesspel, draaiend om de vraag of het eiland er beter aan toe is dan in 2016, toen May vol moed en hoop aan haar roeping begon, maar die strandde op brexit.

Zichtbaar ontspannen antwoordde ze vragen, over fietspaden in Derbyshire en stamcelonderzoek in Sheffield, over stoppen met roken en poliovaccinaties in ontwikkelingslanden. Nog nooit duurde een vragenuurtje zo lang. Laat de Speaker het doorgaan tot Halloween, vroeg een waarnemer zich af. Tijdens het luisteren naar de vragen leek Mays hoofd soms te rusten op de linkerschouder van haar trouwe vazal David Lidington, de feitelijke vicepremier die na vandaag ook zal vertrekken.

Staande ovatie

Lagerhuisleden deden hun best om May ertoe te bewegen haar opvolger Boris Johnson te bekritiseren. Eentje stelde zelfs de vraag of ze hem, als een president bij zijn afscheid, zal pardonneren voor “zijn sabotage”. Maar ze liet zich niet verleiden. Veel van haar ministers, die als sardientjes op de propvolle bankjes zaten, moeten met hun gedachten bij de vraag zijn geweest wat Boris Johnson, te druk om het vragenuurtje aanwezig te zijn, voor hen in petto heeft.

May in het Lagerhuis.Beeld EPA

Dinsdag had May alle Conservatieve Kamerleden een brief gestuurd met een opsomming van wat ze bereikt heeft, zoals het opstellen van verregaande klimaatdoelen en de succesvolle strijd tegen hedendaagse slavernij. Dat laatste onderwerp kwam ook enkele keren ter sprake tijdens het vragenuurtje. Ze beloofde als gewone afgevaardigde voor Maidenhead door te gaan met deze strijd, bevrijd van brexit en brexiteers die haar premierschap zo zwaar hebben gemaakt.

Voortaan zal ze weer vragen gaan stellen in plaats van ze te beantwoorden. Mays kabinetsleden hadden dinsdag al hun dank getoond door hun bazin een Liberty Bucket-handtas te geven en een 500 pond kostende parelketting van de Franse juwelier Lalique, met speciale dank aan minister Michael Gove die met de pet rond was gegaan. Na de laatste vraag, gesteld door de ‘Moeder van het Lagerhuis’, leidden ze de staande ovatie die de Conservatieve fractie de premier, in tranen inmiddels, gaf. Jeremy Corbyn en getrouwen bleven, geheel in stijl, onbewogen zitten.