Ozondrempel woensdagnamiddag al op elf plaatsen overschreden

© put

Al op 11 van de 41 meetstations in ons land is woensdagnamiddag de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden door het warme weer.

De hoogste ozonconcentratie werd voorlopig om 17 uur gemeten in Schoten (221 microgram per kubieke meter). Dat blijkt uit de gegevens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel).

Voorts waren er al overschrijdingen in Aarschot, Berendrecht (Antwerpen), Borgerhout (Antwerpen), Destelbergen, Idegem (Geraardsbergen), Meudon (Neder-Over-Heembeek), Sint-Agatha-Berchem, Sint-Kruiswinkel (Gent), Sint-Pieters-Leeuw en Ukkel. In Corroy-le-Grand (Chaumont-Gistoux) bereikte de ozonwaarde om 17 uur net de informatiedrempel.

Reden voor de hoge ozonwaarden zijn het zonnige weer met hoge temperaturen en de opstapeling van luchtvervuiling. Bij een overschrijding van de informatiedrempel wordt personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en personen met ademhalingsproblemen), aangeraden om geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen.

De Europese alarmdrempel is vastgesteld op 240 microgram per kubieke meter lucht. Wanneer die wordt overschreden gelden de aanbevelingen voor de ganse bevolking.