Ook aan het Atomium werd vandaag druk gezocht naar afkoeling.
Volledig scherm
Ook aan het Atomium werd vandaag druk gezocht naar afkoeling. © AP

"Vroeger gebeurden klimaatwijzigingen in één regio, nu over de hele planeet"

Ook in vroegere tijden waren er langere periodes van erg warme en van erg koude temperaturen die mekaar afwisselden. Maar wetenschappers hebben die nu over tweeduizend jaar bestudeerd en stellen verschillen vast tussen de toenmalige en de huidige klimaatverandering. Toen gebeurden ze in een welomschreven regio, nu verloopt de klimaatwijziging wereldwijd.

20 reacties

  • Gert Van Bunderen

    5 jaar geleden
    Joren waaruit maak je op dat de klimaatontkenners in de meerderheid zijn, ik zie net het omgekeerde. Het probleem is echter dat voorlopig ingrijpende maatregelen uitblijven om de hoofdoorzaken weg te nemen: te sterke bevolkingsgroei, te hoge consumptie van vlees en vis en te grote mobiliteit.
  • Joren Fonteyn

    5 jaar geleden
    Enerzijds klimaatontkenners. Anderzijds mensen die wel degelijk geloven in opwarming van de aarde. Jammer genoeg is het deel klimaatontkenners groter dan degene die erin geloven. Kijk maar naar de politici. Ik geloof er ook in .. Ik vind deze temperaturen niet normaal. Denk ook dat wel een stuk de natuur is, maar door de vervuiling etc. wordt het erger. Het zal meer aanpassen worden dan alles in het werk zetten om die CO2 te beperken.
  • Chris Devlaeminck

    5 jaar geleden
    Agent Smith Matrix in de film 'The Matrix' verwoordt het perfect. Humans are a virus, a disease, a cancer, a plague of this planet. Het is ons lot moeder Aarde om zeep te helpen. Dit is onoverkomelijk. De mensheid denkt heel wat te zijn. Maar dat zijn we niet. We stellen niets voor in de onmetelijke kosmos. We zullen er heel even geweest zijn, in tijd zal het niets voorstellen, om dan voor eeuwig er niet meer te zijn.
  • Vladimir De Leeuw

    5 jaar geleden
    Als die wetenschappers ook eens wetenschappelijk zouden uitleggen waarom het een "gevolg is van menselijk gedrag", ipv van dat zomaar te poneren. Waar blijft het bewijs? Trouwens, jaarringen zijn uiterst onbetrouwbaar, dat heeft Micheal Mann moeten ondervinden toen zijn "hockeystick"-grafiek compleet belachelijk werd gemaakt. Ernstige wetenschappers gebruiken die allang niet meer als proxy.
  • Nick Lersberghe

    5 jaar geleden
    @Johan die warmte is verwaarloosbaar. De opwarming tegen gaan is geen kwestie van warmte verminderen. CO2 en andere broeikasgassen zorgen, zoals de naam al zegt, voor een broeikaseffect. De warmte van de zon, etc kan moeilijker terug naar buiten (door de atmosfeer) en dit zorgt voor de opwarming. @Filip Het klimaat was warmer, maar de zeespiegel stond ook veel hoger toen. Het onderzoek gaat over de invloed van de mens. Op 2000 jaar heb je geen grote natuurlijke klimaatveranderingen.