Voedselagentschap spreekt slachthuis tegen: 'Varkens waren al dood voor aankomst'

© Animal rights

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) zegt dat vier varkens wel degelijk al overleden waren voor hun transport het slachthuis Porc Meat in Zele had bereikt. Het spreekt daarmee het slachthuis tegen, dat in opspraak is geraakt door belastende filmbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights.

mg

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde woensdagnamiddag vrachtwagens die bij slachthuis Porc Meat in Zele werden gelost en zag hoe onder het losplatform overleden varkens lagen, als afval aan de kant gegooid.

Het slachthuis Porc Meat ontkende donderdag echter dat de dode varkens die dierenrechtenactivisten woensdag hadden gefilmd, bij het transport waren omgekomen. De dieren zijn volgens de directie van het slachthuis afgemaakt door het voedselagentschap FAVV.

Maar dat ontkent het FAVV donderdag dan weer ten stelligste. 'Vier varkens waren woensdag al dood bij aankomst van het transport aan het slachthuis Porc Meat in Zele', zegt het voedselagentschap. 'Drie andere dieren werden door een expert ter plaatse gekeurd en moesten worden afgemaakt voordat ze geslacht konden worden, omwille van ziekten die niet met het transport te maken hadden.'

Wat tot de dood van de vier dieren heeft geleid, daarover geeft het FAVV geen uitsluitsel. Het is verder niet duidelijk wanneer het transport met de dode varkens aan de laadkaai van het vleesverwerkingsbedrijf is aangekomen. Wel spreekt het FAVV tegen dat transport van varkens niet 's nachts mag gebeuren, wat de Federatie van het Belgische Vlees (Febev) donderdag vraagt. Het FAVV zegt dat er geen wetgeving bestaat die het nachtelijk transport van dieren verbiedt, maar dat de dieren bij aankomst wel gelost moeten worden en moeten worden opgevangen tot ze gecontroleerd kunnen worden.

'Geen hitteplan'

De activisten van Animal Rights zijn er echter van overtuigd dat de hittegolf de varkens de dood heeft ingejaagd. ‘Terwijl de hoogste temperatuur ooit in België werd gemeten - 39,9 graden - en de mens verkoeling zocht aan het zwembad, gingen ondertussen de veetransporten gewoon door. In tegenstelling tot de omringende landen kent België hiervoor geen hitteplan of transportstop’, hekelt de dierenrechtenorganisatie verder.

Porc Meat zegt dat het de dierentransporten niet zelf organiseert en dat het leveranciers vraagt om dieren in de voormiddag over te brengen, wanneer de temperaturen lager liggen. Op de beelden, verspreid door Animal Rights, is een vrachtwagen van het Mechelse bedrijf Rima te zien. Dat bedrijf ontkent dat het verantwoordelijk is voor het vervoer van de dieren die gefilmd zijn.

Varkens zweten niet

Een maand geleden, tijdens de vorige hittegolf, filmde Animal Rights ook al bij diverse slachthuizen hoe trailers met varkens en runderen in de brandende zon stonden te wachten. ‘Varkens kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden te nemen, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet. Hitte leidt tot stress en dat kan uiteindelijk tot de dood leiden’, waarschuwt de organisatie.

‘Het is duidelijk dat boeren, transporteurs en slachthuizen geen verantwoording nemen en deze misdaad tegen de dieren laten voortbestaan’, zegt campagneleider Erwin Vermeulen. De organisatie eist van de regering dat die ‘direct maatregelen neemt om aan deze hel een einde te maken’.