Stukken ijs breken af van de Perito Moreno-gletsjer in Zuid-Argentinië.
Volledig scherm
PREMIUM
Stukken ijs breken af van de Perito Moreno-gletsjer in Zuid-Argentinië. © REUTERS

Nee, klimaatverandering is niet van alle tijden: “De temperatuur schiet nu echt omhoog”

Twijfelen of de mens het klimaat wel opwarmt, is nu toch echt een achterhoedegevecht geworden. Een reeks nieuwe analyses, gelijktijdig gepubliceerd in Nature en Nature Geoscience, laat geen spaander heel van het argument dat klimaatverandering van alle tijden is en dus ook best een natuurlijke oorzaak kan hebben. De huidige opwarming verloopt namelijk totaal anders.

48 reacties

  • Hugo hofmans

    5 jaar geleden
    Ik vind dat allemaal niet zo erg. Ik ben niet meer van de jongste en ik wil gewoon volledig blijven genieten zoals ik opgegroeid ben en met wat ik opgegroeid ben. Laat dat klimaat maar voor jongeren en laat oudere generaties daarover gerust en vooral, jaag niet iedereen op kosten (niet iedereen kan al dat gedoe betalen !)
  • Gerd Cloots

    5 jaar geleden
    Moeten meer planten komen die CO2 omzetten .... ontbossing is zeker zo erg als de uitlaatgassen als niet nog veel erger ... vroeger waren er veel meer bossen !
  • Eric Grosemans

    5 jaar geleden
    @ willy van der Wijk, die verklaring is er toch? Gevolg van meer broeikasgassen en menselijke activiteit. Ik vraag me dikwijls af vanwaar die fabel komt dat de Aarde in zijn baan dichter bij zon gekomen is, dat slaat nergens op. Wist u trouwens dat de Aarde als het bij ons zomer is het verst van de zon staat?
  • willy van der Wijk

    5 jaar geleden
    Is mij opgevallen dat wetenschappers niet veel uitleggen waarom de aarde opwarmt , denk toch als wetenschappelijke leek dat de aarde rond de zon draait en een redelijke wetenschapper moet toch al berekend hebben dat de aarde dichter bij de zon moet gekomen zijn , als ik dichter bij de stoof of de gril of de stoof kom heb ik het ook warm
  • Opteynde Johan

    5 jaar geleden
    Eerst ontkennen, daarna verbaasd zijn, daarna paniek.