Onverwachts tweede flamingo geboren in Antwerpse zoo

Flamingokuikens hebben een grijs verenkleed © Zoo van Antwerpen

Anderhalve week na de geboorte van flamingo-kuiken Umi, heeft de zoo er een flamingootje bij. Ubi kwam als een verrassing. Het diertje kroop uit een ei waarvan de verzorgers dachten dat het een nepei was.

Amy Cornelissen

Begin juli begon een flamingomannetje op een ei te broeden. Verzorgers dachten dat het een nepei was en besteden er verder geen aandacht aan. De nepeieren worden in de nesten van de flamingo’s gelegd, omdat de echte eieren heel fragiel zijn.

De echte eieren worden uitgebroed in een broedmachine en de nepeieren worden in de plaats gelegd. Zo wordt de broedzorg van de flamingo’s gestimuleerd zonder dat het ei breekt. Na de geboorte van Umi gaven ze de flamingo’s wat rust en werden de nesten niet gecontroleerd.

Kleine, grijze pluizenbol

Daardoor kipte het jong volledig zelfstandig uit en trok de aandacht van de verzorgers door het typische flamingo-piepgeluid te maken. ‘Ons hart ging sneller slaan bij deze ontdekking’, vertelt verzorgster Heidi in het persbericht dat door de zoo werd verspreid. ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt.’

Voor de flamingo-ouders is het hun eerste kuiken. Ze trekken de kleine, grijze pluizenbol al goed mee in de groep. Pasgeboren flamingokuikens zijn namelijk spierwit van kleur. Wanneer ze hun eerste volle verenkleed krijgen is die grijs. Na een jaar kleurt dat roze tot felrood.

De Antwerpse kolonie flamingo’s huist op het Flamingoplein in de zoo.