Spaanse premier Sanchez haalt opnieuw geen meerderheid in parlement

Pedro Sanchez haalt de benodigde meerderheid niet © AFP

Nadat hij dinsdag al de eerste vertrouwensstemming verloor, is premier Pedro Sanchez er ook donderdag niet in geslaagd een vertrouwensstemming te winnen in het Spaanse parlement. Na de zomer mag hij het nog eens proberen, al komen nieuwe verkiezingen nu weer erg dichtbij.

Amy Cornelissen, Annelien De Greef, pvm

Dinsdag moest Sanchez nog een volstrekte meerderheid kunnen voorleggen (de helft van het aantal parlementszetels plus één), wat onmogelijk was. Maar ook een gewone meerderheid, dat was de vereiste vandaag, bleek onhaalbaar voor Sanchez en zijn sociaaldemocratische PSOE. (Bij een gewone meerderheid moet je meer ja- dan neen-stemmen halen. Als veel politici zich onthouden, kan je met tachtig zetels al een meerderheid hebben bijvoorbeeld.)

Sanchez erkende zijn nederlaag vanmiddag al, bij het begin van de zitting van het parlement. ‘Er was geen akkoord mogelijk met Podemos’, zei Sanchez nog voor de stemming. ‘We zullen niet de regering krijgen die belangrijk is voor Spanje.’

Hij schoof de schuld voor de mislukking in de schoenen van Podemos, al geeft Sanchez het nog niet op en wil hij een nieuwe poging wagen om die partij te overtuigen, zei hij.

Met de stemmen van de radicaal-linkse partij had Sanchez de nodige stemmen zo goed als zeker gehaald, maar Unidas Podemos onthield zich bij de stemming. Uiteindelijk stemden 124 parlementsleden voor de 47-jarige Sanchez, tegenover 155 neen-stemmen en 67 onthoudingen.

Nieuwe verkiezingen

Sanchez was eind april de winnaar van de Spaanse verkiezingen met 28 procent van de stemmen. Zijn droomscenario – alleen regeren met een minderheid – kreeg geen steun van de andere partijen. Het ideale plan B, een ­coalitie met Ciudadanos, werd ­getorpedeerd door partijleider ­Albert Rivera, die een rechtsere koers wil varen en een persoonlijke afkeer koestert voor Sanchez. De PSOE en Ciudadanos hebben samen nochtans een ruime meerderheid.

Bleef over: plan C of, anders gezegd, samenwerken met Unidas Podemos, een grote verliezer van de stembusgang. Ook dat plan liep vandaag finaal op de klippen.

Derde keer, goede keer?

In september kan Sanchez een derde poging doen om het parlement te overtuigen. Maar gemakkelijk wordt dat geenszins. Na de zomer zal de Catalaanse crisis terug van nooit weggeweest zijn met de Catalaanse feestdag en de uitspraak in het proces tegen de Catalaanse politici die in de cel zitten. Die Catalaanse crisis zal de verschillen tussen de partijen in Spanje nog meer op scherp zetten.

Met andere woorden: het scenario van een mislukking vandaag is het scenario van nieuwe verkiezingen op 10 november, de vierde keer in vier jaar tijd.