Direct naar artikelinhoud
Griekenland

Griekenland of Amerika: wie kan zich goedkoper in de schulden steken?

Griekenland of Amerika: wie kan zich goedkoper in de schulden steken?
Beeld Getty

Rara, wie kan zich goedkoper in de schulden steken. De machtigste staat ter wereld, waarvan de economie als een tierelier draait? Of een door faillissementen bedreigd landje dat bijna het einde van de euro betekende? Sinds kort luidt het antwoord: die laatste. Het rendement in lokale valuta op Griekse 10-jaars obligaties dook woensdag onder dat van Amerikaans schuldpapier met dezelfde looptijd.

Amper 2 procent rente hoeft de Griekse regering nog maar te betalen om geld te lenen voor een periode van tien jaar. Blijkbaar achten beleggers de risico’s verwaarloosbaar. Dat lijkt onvoorstelbaar voor een land dat tijdens de eurocrisis op het randje van een bankroet balanceerde. De Griekse economie kromp met een kwart – iets waar normaal een oorlog voor nodig is. In ruil voor noodleningen dwongen de eurolanden de ene na de andere omstreden hervorming af.

Sinds een jaar staat Griekenland financieel weer op eigen benen. Maar nog altijd is de werkloosheid met ruim 18 procent van de beroepsbevolking de hoogste van Europa. Het land kampte met een zelfmoordgolf, en ook het Europese schuldenrecord houden de Grieken ferm in handen: de overheid staat voor een slordige 180 procent van het bbp in het krijt.

Desondanks is de 10-jaarsrente er op de financiële markten gedaald van meer dan 35 procent in 2012 naar een bescheiden 2 procent nu. Aan verklaringen geen gebrek. Analisten wijzen op de klinkende verkiezingsoverwinning die de rechts-conservatieve Nieuwe Democratie begin deze maand behaalde – geldschieters houden doorgaans niet van linkse regeringen à la het Syriza van oud-premier Alexis Tsipras. Bovendien staan door de overvloed aan goedkoop geld de rendementen wereldwijd onder druk. Dat maakt risicovollere landen en bedrijven aantrekkelijker. 

De rente op Nederlandse 10-jaars leningen is zelfs negatief. Beleggers moeten er geld op toeleggen. Bizar of niet, vergeleken daarmee is de 2 procent die investeerders in Grieks schuldpapier ontvangen nog altijd een goudmijn.