Direct naar artikelinhoud
Australië

‘Hij wil gewoon dat de pijn stopt’: vader over Canadese tiener die verdacht wordt van drie moorden

De politie verspreidde gisteren een opsporingsbericht voor de twee tieners.Beeld AP

De vader van een van de voortvluchtige tieners die in Canada gezocht worden voor verschillende moorden, heeft voor het eerst gereageerd in een emotioneel interview met het persbureau The Canadian Press. Volgens de man is zijn zoon waarschijnlijk op ‘zelfmoordmissie’. ‘Hij wil gewoon dat de pijn stopt.’

Bryer Schmegelsky (18) en zijn kameraad Kam McLeod (19) worden verdacht van de moord op een Australische man en zijn Amerikaanse vriendin in de provincie Brits-Columbia. Ook zouden ze iets te maken hebben met de dood van een andere man, wiens lichaam niet ver van hun uitgebrande wagen gevonden is.

De twee tieners verdwenen half juli en aanvankelijk vreesde de politie dat ze zelf slachtoffers waren. Gisteren werd echter een opsporingsbericht verspreid waarin de jongens als verdachten genoemd werden. Volgens de politie verplaatsen ze zich oostwaarts en hebben ze vermoedelijk al zo’n 3.000 kilometer afgelegd. In Gillam, in de provincie Manitoba, werd een tweede uitgebrande wagen gevonden.

“Een normaal kind reist niet al moordend het land door”, reageerde Alan Schmegelsky, vader van Bryer, vandaag in een interview. “Een kind dat heel veel pijn in zich heeft wél.”

‘Hij wil gewoon dat de pijn stopt’: vader over Canadese tiener die verdacht wordt van drie moorden
Beeld AP

Zijn zoon had hem aanvankelijk gezegd dat hij met zijn vriend naar Alberta zou reizen om werk te zoeken. “Ik was stomverbaasd toen ik twee dagen later ontdekte dat ze in Yukon waren.” Zijn zoon had een duur pak gekocht voor zijn sollicitaties. “Nu besef ik dat het zijn begrafeniskostuum zal worden”, aldus de man.

Moeilijke jeugd

Volgens Schmegelsky had zijn zoon een moeilijke jeugd, onder andere door de scheiding van zijn ouders in 2005. Hij kwam nooit eerder in aanraking met de politie en had volgens zijn vader geen wapens. 

“De politie zal eerst schieten en dan vragen stellen. Morgen of overmorgen is hij dood”, aldus de emotionele vader. “Ze zullen op een spectaculaire manier ten onder gaan. Geloof me maar. Dat is wat ze zullen doen. Hij wil gewoon dat de pijn stopt. Het spijt me zo dat dit allemaal gebeurd is. Het spijt me zo dat ik je niet kon redden. Rust in vrede, Bryer. Ik zie je graag.”

‘Zorgzame jongen’

Ook Kam McLeods vader reageerde al op het nieuws dat zijn zoon nu een moordverdachte is. Keith McLeod kan het nieuws amper geloven en omschrijft zijn zoon als een “vriendelijke, attente, zorgzame jongen, die altijd bezorgd was om de gevoelens van anderen”. Hij hoopt nog altijd dat zijn zoon gezond en wel naar huis komt.