Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Wellicht 150 mensen verdronken voor de kust van Libië

Archiefbeeld, veel Afrikaanse migranten proberen via Libië de oversteek naar Europa te maken.Beeld AFP

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vreest voor een zware schipbreuk in de Middellandse Zee, voor de kust van Libië. Mogelijk zijn er tot 150 doden. Zo’n 145 mensen zouden gered zijn en onderweg zijn naar de kust van Libië. Dat heeft de IOM donderdag op Twitter laten weten.

Het ongeval deed zich voor vlak bij de Libische kustplaats Al-Chums, ten oosten van de hoofdstad Tripoli. Aan boord van de houten boot waren ongeveer 250 migranten. Een woordvoerder van de Libische zeemacht houdt het op zo’n 115 vermisten. De Libische kustwacht heeft 134 migranten gered en één lichaam opgevist, stelde de zegsman.

Momenteel varen er geen private reddingsschepen rond op de Middellandse Zee. De Duitse ngo Sea-Eye kondigde donderdag wel aan met het schip ‘Alan Kurdi’ koers te zetten richting de reddingszone voor de Libische kust. Daar zou het schip komende dinsdag aankomen.

De Middellandse Zee is één van de gevaarlijkste vluchtroutes voor mensen die naar Europa willen komen. Volgens cijfers van de IOM kwamen dit jaar al meer dan 680 mensen om het leven bij hun poging om de oversteek te maken.