© RB

De Duizendjarige Eik en zijn (klein)kindjes

Hij is niet zo hoog voor zijn leeftijd, heeft zijn zoon en kleinzoon dicht bij zich en zag al eens een hoofd afgekapt worden onder zijn enorme takken. ‘Hij’ is de beroemde Duizendjarige Eik van Lummen en sinds een aantal jaren is hij de ster in zijn eigen - klein maar fijn - natuurgebiedje in het gehucht Mellaer. Door de aanleg van het mooie domein kunnen volwassenen en kinderen er zich een uurtje goed amuseren.

Bart Bijnens

Vergis je niet als het onder de toegangspoort doorstapt: de eerste kolossale zomereik die je tegenkomt is niet de Duizendjarige Eik zelf, maar zijn opgeschoten zoon (drie meter hoger dan zijn vader). De Duizendjarige zelf staat een stukje verderop en het is eigenlijk een wonder dat hij er gewoon nog staat. De achterkant is een open wonde, maar omdat hij constant de beste zorgen krijgt, blijft de oudste boom van onze provincie netjes overleven. En hij vertelt zijn verhaal hier op een heel leuke manier. Je krijgt te zien welke grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis hij allemaal overleefd heeft. Oudere Lummenaren vertellen wat ze deden met zijn hout. Zo weet Jozef (°1924) dat twee mutters eikenhout evenveel warmte gaven als drie mutters berk of den. En je krijgt alle uitleg over de bewoners van de eik: van Vlaamse gaai tot vliegend hert. De kinderen kunnen het pad van de Lu-mennekes volgen en krijgen leuke opdrachten. Achter de eik staat nog een knappe uitkijktoren - opgebouwd uit hakselhout - die een uitzicht biedt op de vallei van de Zwarte Beek (nog een aanrader voor fietsers en wandelaars), de abdij van Averbode en de terrils van Beringen en Zolder. Breng zeker ook je picknickmand mee, er staan mooie banken genoeg.

De cafés en frituren die naar de Dikke Eik verwijzen, bestaan al lang niet meer, maar wie naar Lummen centrum afzakt voor een terrasje, kan even verderop nog even stoppen aan de Kapel van de Beukeboom. Er vlak achter staat nog een opmerkelijke boom: de Onze-Lieve-Vrouwebeuk werd in 2018 verkozen tot mooiste boom van Vlaanderen. Dankzij zijn fantastische wortels.

INFO

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer