Direct naar artikelinhoud
Syrië-strijders

Vlaamse IS-ronselaar opgepakt, zijn ziek kind ontsnapt aan dood in Koerdisch kamp

De Kortrijkse IS’er Olivier Calebout.Beeld RV

Een van de kinderen die sinds de val van Baghouz in erbarmelijke omstandigheden vastzitten in een Koerdisch kamp in Syrië, is het zoontje van de Belgische jihadist Olivier Calebout. De moeder zou overleden zijn, vader Calebout gevangengenomen. Het kind van anderhalf jaar oud verkeerde een tijdlang in levensgevaar. België wil de vader snel ondervragen, maar wat met het kind? 

en

Toen België op 14 juni in totaal zes kinderen repatrieerde uit Koerdische kampen in Syrië, liet Heidi De Pauw, die voor Child Focus naar ginder was gereisd, haar ongerustheid blijken over een ander kind. “We weten van een jongetje van anderhalf dat heel ziek is”, zei ze toen bij Radio 1. “Wij ijveren ook daar voor een snelle repatriëring voor het te laat is.”

De Pauw wil niks kwijt, in het belang van het dossier, maar verschillende bronnen bevestigen dat het gaat om het anderhalf jaar oude zoontje van Olivier Calebout, de 32-jarige Kortrijkzaan die in 2014 naar Syrië trok en bekendstaat als IS-ronselaar. Zijn kind zou na de val van Baghouz in maart aangetroffen zijn met in zijn kleren een briefje met zijn naam en het verzoek om contact te nemen met zijn familie in België. “Volgens onze informatie is zijn moeder overleden en zijn vader gevangengenomen”, zegt een goedgeplaatste bron. Belgische vrouwen in het Koerdische kamp Al-Hol, in het noorden van Syrië, hebben zich over het kind ontfermd.

Toen de missie van VUB-onderzoekers samen met Heidi De Pauw in juni de kampen bezocht, lag het jongetje op sterven. “Volgens onze kinderarts was het een kwestie van enkele uren”, zegt VUB-professor Gerrit Loots. “Hij was ondervoed, uitgedroogd en had chronische diarree.”

Een kampverantwoordelijke stemde ermee in om het kind zo snel mogelijk naar een ziekenhuis in de nabijheid te brengen. De Koerden stelden voor om het kind naar België te laten vertrekken, maar zijn toestand was niet stabiel genoeg. Bovendien had de missie geen toestemming van de Belgische overheid om het jongetje samen met de zes andere kinderen te repatriëren. Uiteindelijk verbleef het kind verschillende dagen in het ziekenhuis.

“Ondertussen zou het jongetje buiten levensgevaar zijn, maar het is nog altijd ondervoed”, zegt Loots. “Als er één Belgisch kind is dat daar weg moet, dan wel deze peuter.”

Verschillende bronnen melden dat zijn vader, Olivier Calebout (32), zich tijdens de belegering van Baghouz heeft overgegeven aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Hij zou gewond zijn geraakt. De Belgische veiligheidsdiensten vragen meer informatie bij de Koerden in Syrië en willen de man snel ondervragen.

IS-ronselaar

Olivier Calebout is een bekeerling, die de naam Osama aannam. Vanuit Kortrijk stond hij in contact met Sharia4Belgium en richtte hij Sharia4Kortrijk op. De plaatselijke Attakwa-moskee ontzegde hem de toegang vanwege zijn radicale ideeën. In juni 2014 vertrok hij naar Syrië, samen met twee andere jongens uit het Kortrijkse, Lucas Van Hessche en Abdelmalek Boutalliss. Calebout zou hen geronseld hebben en hij heeft de afgelopen jaren ook verschillende jonge vrouwen benaderd. 

Van links naar rechts: Lucas Van Hessche, Olivier Calebout, Abdelmalek BoutallissBeeld JVK

Zo arresteerde de Spaanse Guardia Civil begin 2018 nog een 19-jarige moslima die naar Syrië wou vertrekken om er met Calebout te trouwen. Twee jaar geleden is een broer van Olivier Calebout veroordeeld voor deelname aan een terroristische groepering. Hij had voor in totaal zeker 2.750 euro overgeschreven naar zijn broer, maakte Facebook-pagina’s voor hem aan en bezorgde hem een sim-kaart.

Lucas Van Hessche zou een jaar na aankomst in Syrië gedood zijn. Abdelmalek Boutalliss pleegde enkele maanden later, in november 2015, een zelfmoordaanslag in Irak. Daarna liet Calebout optekenen in een interview: “Wie ben ik om Abdelmalek en Lucas weg te houden van het paradijs? Zijn ouders moeten trots zijn op hun zoon.” Enkele dagen later sloeg IS toe in Parijs. “Hoe meer chaos, hoe beter”, stuurde Calebout toen via Whatsapp. 

De kwestie van Calebout en zijn zoon zet de discussie over het lot van de Belgische IS-gevangenen en hun kinderen op scherp. De Koerden vragen al langer dat westerse landen, zoals België, meewerken aan een langetermijnoplossing.