Direct naar artikelinhoud
Regeringsvorming

Hoe een topontmoeting tussen De Wever en Di Rupo op het laatste moment afsprong

N-VA- en PS-voorzitters Bart De Wever en Elio Di Rupo tijdens de formatiegesprekken in 2014. Na de recentste verkiezingen hadden ze nog geen contact.Beeld Photo News

Op het laatste nippertje hebben de Franstalige socialisten een ontmoeting tussen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) afgezegd. De federale regeringsvorming blijft rondjes draaien. 

en

De Wever en Di Rupo zouden elkaar, geflankeerd door de informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a), donderdagnamiddag voor het eerst sinds de verkiezingen in de ogen kijken. 

Het zou een aftastend gesprek worden tussen de twee grootste partijen aan weerskanten van de taalgrens. Een onderhoud tussen deze twee partijvoorzitters lijkt stilaan de enige mogelijkheid om de federale formatie te deblokkeren. N-VA stuurt echter aan op het confederalisme, PS houdt die boot af. 

Sinds de verkiezingszondag van 26 mei probeerden De Wever en co. herhaaldelijk om een gesprek vast te leggen met de partijtop van de PS, maar daar kregen ze nooit enige concrete reactie op. Donderdag leek een ontmoeting dan toch mogelijk, maar die werd dus op het laatste moment afgeblazen. 

Het was nochtans Elio Di Rupo zelf die vorige zondag in een interview met de RTBF een opening maakte toen hij zei dat hij bereid was om een rondetafelgesprek aan te gaan met de andere partijen. Vande Lanotte en Reynders pikten dat signaal meteen op, en legden een vergadering vast voor midden deze week.

Al snel ontstond er echter discussie over wie er mee aan die rondetafel mocht. PS wou Ecolo, toekomstig coalitiepartner in Wallonië, absoluut laten deelnemen aan het gesprek. Voor de Franstalige groenen was dat echter geen evidentie, zij weigerden om met N-VA aan één en dezelfde tafel te gaan zitten. 

Tussen Ecolo en N-VA woedt al jaren een open oorlog. Beide partijen willen niets van elkaar weten. Daarop kwam er nieuw voorstel van de formateurs: een een-op-eengesprek tussen Di Rupo en De Wever.

Beiden stemden formeel in met dat voorstel, maar daarna ontstond weer discussie. Over de delegaties: Di Rupo wou Paul Magnette meebrengen, maar tegelijk stelde de PS zijn veto tegen de komst van Theo Francken als lid van de N-VA-delegatie. Over de inhoud: N-VA wilde liefst een concreet gesprek, PS niet. Uiteindelijk werd er afgesproken dat de twee partijen elkaar een uurtje zouden besnuffelen. Meer niet.

Op het laatste nippertje blies de PS echter ook die vergadering - die dus donderdag zou plaatsvinden - af. Bij N-VA zijn ze geïrriteerd over de late annulering van de vergadering, maar slaan ze de deur voorlopig niet toe. “Wij blijven vragende partij voor een rechtstreeks gesprek met de PS”, luidt het intern. 

De formateurs proberen hun opdracht nu te redden door alsnog zondag een rondetafel te organiseren. Maandag worden ze verwacht op het Paleis voor hun eindrapport. Wie er zal meedoen aan dat gesprek, is nog niet uitgeklaard. “Wij hebben vandaag een uitnodiging gekregen voor zondag en zullen er zijn”, laat CD&V weten. “Wij staan zeker open voor een gesprek”, klinkt het bij Open Vld

Wat de houding van de PS in de federale onderhandelingen mee bepaalt, is de Waalse formatie. Di Rupo schaakt, net als De Wever, op meerdere borden tegelijk. PS onderhandelt regionaal voor een nieuwe regering met MR en Ecolo. De Parti Socialiste wil de Franstalige groenen niet bruuskeren door op federaal vlak te veel toenadering te zoeken tot N-VA. 

Wat ook zou meespelen, is dat Magnette, de eeuwige kroonprins van de Keizerslaan, zich intern steeds meer manifesteert en de partij naar links wil sturen. Maandag is er wellicht een extra partijbureau bij PS.

Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS).Beeld Photo News