Direct naar artikelinhoud
Moskee

Stadsbestuur Leuven betreurt optreden Homans tegen moskee: ‘Een gemeenschap wordt gestigmatiseerd zonder kans op wederwoord’

Liesbeth Homans.Beeld Photo News

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) start de procedure op om de erkenning van de Leuvense Al Ishaan-moskee in te trekken, waardoor die geen subsidies meer zou krijgen. Het salafisme zou er onderwezen worden. Het Leuvens stadsbestuur betreurt de aanpak van Homans.

en

De Al Ishaan-moskee in de Leuvense deelgemeente Wilsele kwam eind 2017 al een keer in opspraak, toen een hulpimam tijdens een lezing zei dat je je vrouw weleens een ‘lichte symbolische tik’ mag geven, als niets anders helpt. De Moslimexecutieve veroordeelde de uitspraken en de imam werd preventief geschorst.

Sinds eind december is de man niet alleen opnieuw actief in de moskee, volgens de minister zijn er ook ernstige aanwijzingen dat het gebedshuis de erkenningscriteria om subsidies te krijgen niet respecteert. Zo zou er onderwijs georganiseerd worden door een salafistische vereniging (een radicale stroming binnen de islam) en is het moskeebestuur daarvan op de hoogte. “Die lessen staan haaks op onze westerse waarden en normen en zijn een potentieel gevaar voor de verspreiding van extremisme”, aldus Homans.

Negatieve sfeer

Het Leuvense stadsbestuur betreurt dat Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) niet op voorhand heeft gecommuniceerd over haar beslissing om op te treden tegen de Al Ishaan-moskee in deelgemeente Wilsele. “Deze aanpak schept een negatieve sfeer waarbij een gemeenschap gestigmatiseerd wordt zonder kans op wederwoord en zonder inhoudelijk dossier”, klinkt het.

Het Leuvense stadsbestuur is in snelheid gepakt, klinkt het daar. “Het stadsbestuur heeft nog geen enkel element van dossier of verslag ontvangen waarop de minister zich hiervoor beroept, en kan bijgevolg momenteel geen inhoudelijke uitspraken doen.” De stad, onder leiding van sp.a-burgemeester Mohamed Ridouani, betreurt die manier van werken. “Deze aanpak schept een negatieve sfeer waarbij een gemeenschap gestigmatiseerd wordt zonder kans op wederwoord en zonder inhoudelijk dossier. Het spreekt voor zich dat de stad alle elementen zal onderzoeken en binnen de wettelijke procedure een gefundeerd advies zal uitbrengen aan de minister.”

Archiefbeeld. De Al Ihsaan-moskee in Leuven.Beeld Vertommen

Het stadsbestuur wijst erop dat precies de erkenning van een moskee het mogelijk maakt dat de overheid controles uitvoert en voorwaarden oplegt zoals het preken in het Nederlands, het publiceren van Nederlandstalige verslagen op de website van de moskee, een activiteitenverslag of een democratisch verkozen bestuur. “Het intrekken van de erkenning zou de bestaande goede samenwerking en controle in het gedrang brengen”.

Volgens het stadsbestuur heeft het altijd op een positieve manier samengewerkt met de Al Ihsaan-moskee. “Ook met de buurt, politie, stadsdiensten en andere betrokken partners zijn de ervaringen en de samenwerking positief. Uit het activiteitenverslag 2018 blijkt dat de moskeegemeenschap zich open en positief opstelt en heel wat activiteiten organiseert die het samenleven bevorderen.”

Spoedbijeenkomst 

De Leuvense N-VA-afdeling vraagt een spoedbijeenkomst van de gemeenteraadscommissie veiligheid. “Leuvenaars hebben snel recht op duidelijkheid en antwoorden op hun bezorgdheden”, vinden gemeenteraadsleden Lorin Parys en Lies Verlinden.

Dat er in de moskee salafisme onderwezen zou worden is “volstrekt onaanvaardbaar dat dit gebeurt met Leuvense subsidies ten belope van 12.500 euro”, reageren N-VA-gemeenteraadsleden Lorin Parys en Lies Verlinden. Bovendien huist de moskee via een erfpachtovereenkomst in een gebouw van de stad, klinkt het. “Salafisme is een extreme en fundamentalistische vorm van islam die zich buiten de maatschappij stelt. Onze veiligheidsdiensten zien dit als een ernstige bedreiging voor onze samenleving”, aldus N-VA-Leuven in een mededeling.

De oppositie wijst ook het stadsbestuur, onder leiding van sp.a-burgemeester Mohamed Ridouani, met de vinger. “Hoe kan het dat het stadsbestuur na het incident met deze imam subsidies toekent aan de moskee voor een positieve beeldvorming van de islam? Wist burgemeester Ridouani dat het salafisme in deze moskee werd verspreid? Als dat niet het geval was, hoe komt het dan dat de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de veiligheid, niet op de hoogte is van wat er zich op zijn grondgebied, in gebouwen van de stad, afspeelt bij organisaties die hij betoelaagt?”, klinkt het.