Leuvense moskee ontkent beweringen Homans: 'Vrouwenrechten worden hier wel gerespecteerd'

© BELGA

De Leuvense Al Ishaan-moskee ontkent de beschuldigingen waarop Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) om de procedure te starten om hun erkenning in te trekken. Daardoor zou die geen subsidies meer krijgen. 'We betreuren ook dat de Vlaamse regering voorafgaandelijk geen overleg heeft gepleegd met het bestuur om de beweringen na te gaan', klinkt het in een korte mededeling.

pvm

Homans start de procedure om de erkenning van de moskee in te trekken. Een imam die er eind 2017 in opspraak kwam omdat hij had gesuggereerd vrouwen 'die zich misdragen' een 'lichte tik te geven met een dunne stok' en geschorst werd, zou er opnieuw actief zijn, en dat kan niet voor Homans. Volgens haar organiseert een salafistische vereniging er onderwijsactiviteiten, wat in strijd is met de erkenningsvoorwaarden.

Homans heeft een brief gestuurd naar de Moslimexecutieve, het moskeebestuur, de gemeenteraden van Leuven en Herent en het provinciebestuur van Vlaams-Brabant. Die hebben nu zestig dagen de tijd om een advies te geven over de moskee. Pas na hun inbreng zal beslist worden om de erkenning al dan niet in te trekken. Het is de tweede keer dat Homans de procedure opstart om de erkenning van een moskee in te trekken, na de Fatih-moskee in Beringen - die uiteindelijk haar erkenning verloor.

De moskee zelf wil meer details afwachten, maar reageert toch al kort. 'De vrouwenrechten worden zowel binnen als buiten de gemeenschap gerespecteerd', klinkt het. De Al Ishaan-moskee ontkent de beschuldigingen en 'betreurt' dat het op voorhand niet gecontacteerd is door de Vlaamse regering om de beweringen te controleren.

Spoedbijeenkomst

De lokale N-VA-afdeling, die in Leuven in de oppositie zit, vraagt een spoedbijeenkomst van de gemeenteraadscommissie veiligheid. Dat er in de moskee salafisme onderwezen zou worden is ‘volstrekt onaanvaardbaar, en zeker dat dit gebeurt met 12.500 aan Leuvense subsidies’, reageren N-VA-gemeenteraadsleden Lorin Parys en Lies Verlinden.

Bovendien huist de moskee via een erfpachtovereenkomst in een gebouw van de stad, klinkt het. ‘Salafisme is een extreme en fundamentalistische vorm van islam die zich buiten de maatschappij stelt. Onze veiligheidsdiensten zien dit als een ernstige bedreiging voor onze samenleving’, aldus N-VA-Leuven in een mededeling.

De oppositie wijst ook het stadsbestuur, onder leiding van SP.A-burgemeester Mohamed Ridouani, met de vinger. ‘Hoe kan het dat het stadsbestuur na het incident met deze imam subsidies toekent aan de moskee voor een positieve beeldvorming van de islam? Wist burgemeester Ridouani dat het salafisme in deze moskee werd verspreid? Als dat niet het geval was, hoe komt het dan dat de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de veiligheid, niet op de hoogte is van wat er zich op zijn grondgebied, in gebouwen van de stad, afspeelt bij organisaties die hij betoelaagt?’, klinkt het.

Stadsbestuur misnoegd

Het stadsbestuur zelf is dan weer misnoegd omdat het niet op voorhand werd geïnformeerd over de beslissing van Homans. Leuven ‘heeft nog geen enkel element van dossier of verslag ontvangen waarop de minister zich hiervoor beroept, en kan bijgevolg momenteel geen inhoudelijke uitspraken doen’, luidt het in een persbericht.

De stad betreurt die manier van werken. ‘Deze aanpak schept een negatieve sfeer waarbij een gemeenschap gestigmatiseerd wordt, zonder kans op wederwoord en zonder inhoudelijk dossier.’