Direct naar artikelinhoud
LHBTI

Russische site roept op om holebi's te vermoorden: activiste dood teruggevonden

Vorig weekend werd de politieke activiste Jelena Grigorjeva vermoord in Sint-Petersburg.Beeld AP

Haar naam stond op een website van de extremistische Russische beweging Pila. Die had opgeroepen om lhbti-activisten zoals Jelena Grigorjeva te martelen en te vermoorden. Zondag werd haar lichaam met zeker acht steekwonden teruggevonden in Sint-Petersburg.

De Russische website verkocht het zelf als een spelletje. Identificeer holebi’s, deel hun foto’s en persoonlijke gegevens in een database. De website riep op om geïdentificeerde homo’s op te jagen, hen te folteren en uiteindelijk te vermoorden. Die gruwelijke praktijken werden gebaseerd op de filmreeks ‘Saw’. Daarin zet het personage Jigsaw mensen gevangen waarvan hij vindt dat ze gezondigd hebben. Ze kunnen enkel ontsnappen als ze volgens hem voldoende pijn hebben geleden.

De website ging voor het eerst live in 2018 en opende met de slogan ‘Chechnya’s Comeback’. Dat is een verwijzing de terreur-campagne tegen holebi’s van het Tsjetsjeense regime. De webplek werkte volgens verschillende Russische nieuwswebsites als volgt. Wie toegang wilde tot de database om persoonlijke informatie te vinden en dus mee te doen met “het spel”, betaalde daar 200 roebels (2,8 euro) voor. Wie zijn naam van de lijst wilde verwijderen, betaalde een duurder prijskaartje: 1.500 roebels (21 euro).

Jelena Grigorjeva, die zich naast de lhbti-gemeenschap ook voor andere maatschappelijke doelen inzette, kwam er achter dat haar naam sinds kort op een vernieuwde versie van de website terecht was gekomen.

Kat eten geven

Op 18 juli deelde de activiste een bericht op haar Facebook-pagina met een waarschuwing voor de Saw-website. Ze schreef dat de website “een jacht opent op homoseksuele, biseksuele en transgender mensen”. Haar gegevens zouden begeleid worden door de omschrijving “hoogstwaarschijnlijk lhbti-activist”. Er stonden foto’s van haar bij. De website bood ook prijzengeld aan voor wie haar durfde aanvallen.

“Overheidsdiensten hebben nog steeds niks gedaan om de uitvinders van dit zogenaamde spel voor de rechter te brengen”, schreef ze nog. Ze riep iedereen op om zowel het openbaar ministerie, en de Russische geheime dienst FSB te contacteren en hen op de hoogte te brengen van de website. Ze voegde er nog aan toe dat de Russische lhbti-gemeenschap herhaaldelijk had geprobeerd om mensen te vinden die het slachtoffer werden van de website. “We vonden tot nu toe geen enkele aanval die gelinkt kan worden aan deze groep.”

Drie dagen na die Facebookpost werd Grigorjeva vermoord.

De politie van Sint-Petersburg bevestigde aan Russische media dat ze herhaaldelijk had gemeld dat ze bedreigd werd. Ze zou zelfs aan een vriendin gevraagd hebben om voor haar kat te zorgen, in het geval dat ze vermoord zou worden. Maar volgens de politie moest ze niet voor haar leven vrezen. De klachten werden eerder gelinkt aan een huishoudelijk conflict, volgens het media-agentschap RBC.

Offline

Svetlana Zakharova, die zich net als Grigorjeva inzet voor lhbti-rechten, vreest dat de politie de zaak niet zal onderzoeken. “In Rusland kan de politie weigeren om een zaak te registreren. Mensen hier zijn heel ongerust. Het feit dat dit soort websites zo lang kunnen bestaan zonder enige reactie van Russische autoriteiten, zegt veel over de homofobie op institutioneel niveau  in Rusland”, zei ze aan NBC News.

Ondertussen hebben tientallen betogers gedemonstreerd naar aanleiding van de moord op Grigorjeva. Zij deden dat solo, in estafette, waardoor ze volgens de Russische wet geen speciale toestemming nodig hadden. “Jelena is vermoord omdat ze niet bang was om de waarheid te zeggen over zaken die in Rusland worden verzwegen”, zegt een van de demonstranten tegen persbureau Reuters.

Er zijn berichten dat er iemand is opgepakt voor de moord, maar die zijn niet bevestigd. Ook de Saw-website is ondertussen niet meer te bereiken. Of die binnenkort niet gewoon opnieuw zal opduiken, is maar de vraag.