KMI waarschuwt voor onweersbuien: code geel en noodnummer 1722 geactiveerd

De extreme hitte mag dan wel voorbij zijn, het KMI waarschuwt vrijdagavond wel voor onweersbuien. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom het noodnummer 1722 geactiveerd.

jvh

© KMI

“In de loop van de dag neemt de kans op bewolking en lokale warmteonweders toe”, meldt het KMI. “Tot minstens zaterdagavond verwachten we onweersbuien. Deze buien zijn aanvankelijk eerder lokaal, maar stilaan neemt hun aantal en hun verspreiding toe. Er is gevaar voor veel neerslag, hagel en fikse windstoten.”

Het KMI kondigt daarom code geel voor onweer af in alle Vlaamse provincies (zie overzicht onderaan). Dat geldt van vrijdagnamiddag tot zaterdagavond.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft om dezelfde reden ook het noodnummer 1722 geactiveerd. Voor alle duidelijkheid: dat nummer dient niet voor noodoproepen, maar voor niet-dringende brandweerinterventies. Op die manier worden de echte noodnummers 112 (brandweer en ambulance) en 101 (politie) ontlast.

De stad Brussel besliste vrijdag bovendien om alle parken en begraafplaatsen te sluiten “gezien de waarschuwing van het KMI en de aangekondigde windvlagen”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© KMI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer