Haïti heeft na jaar van politieke crisis eindelijk een president

In Haïti is Jovenel Moïse tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen. Daarmee komt mogelijk een einde aan een politieke crisis die het Caraïbische land ruim een jaar in de band hield nadat de presidentsverkiezingen een eerste keer ongeldig waren verklaard.
Jovenel Moïse (archieffoto).

Negen dagen na de presidentsverkiezingen van 20 november in Haïti is de winnaar eindelijk bekend. Het gaat om Jovenel Moïse, de kandidaat die de vorige president Michel Martelly voor zijn partij PHTK naar voren had geschoven.

Moïse haalde het met 55,6 procent van de stemmen. Hierdoor is een tweede ronde niet nodig. Jude Celestin van de partij Lapeh eindigde tweede met 19,5 procent van de stemmen. De derde plaats was voor Moise Jean-Charles met 11 procent van de stemmen.

"Het volk van Haïti heeft zijn keuze gemaakt en heeft me in de eerste ronde verkozen", schrijft Moïse op Twitter. "Bedankt aan iedereen voor jullie vertrouwen. Leve Haïti!"

Tweede keer

Eigenlijk is het de tweede keer dat Moïse de presidentsverkiezingen wint. In oktober 2015 waren die een eerste keer georganiseerd. Ook toen eindigde hij op de eerste plek, maar de oppositie heeft die uitslag toen niet aanvaard. Tegenkandidaat Célestin sprak toen zelfs van "een electorale staatsgreep".

Later oordeelde ook de kiescommissie van Haïti dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen en dat ze moesten worden overgedaan. Wat volgde was een diepe politieke crisis die het land tot vandaag in de ban houdt.

Haïti is een van de armste landen ter wereld. Het maakt deel uit van de Caraïben waar het het eiland Hispaniola met de Dominicaanse Republiek in het oosten deelt. Sinds de val van dictator Jean-Claude Duvalier ("Baby Doc") in 1986 is het land aan bestuurlijke chaos ten prooi.

Meest gelezen