© JVDP

Train eens een vogel met een...deurbel in Antwerpse Zoo

In het oude neushoorngebouw in de Antwerpse Zoo wonen sinds kort zo’n tweehonderd vogels en om die allemaal in hun eigen kamer te krijgen, gebruiken de verzorgers een deurbel.

BL

De nieuwe doorloopvolière in het nieuwe Savannegebied biedt plaats aan zeventien vogelsoorten. Duiven, ooievaars, lepelaars... Zij wonen er samen met de Kaapse buffels. “In totaal zitten er nu zo’n tweehonderd vogels”, vertelt Marjolein Osieck, coördinator dierenverzorging. “Die hebben we verdeeld in vier verdiepingen of gangen en elke soort heeft een eigen verblijf op de gang. Om ’s avonds iedereen weer binnen te krijgen om te komen eten en slapen, trainen we hen met een deurbel.”

Zeventien verschillende deurbellen is wat veel en dus heeft elke gang een eigen geluid. Als de vogels hun bel horen, vliegen ze binnen. “Het is een gewone deurbel zoals je die overal kan kopen. Eentje met vier verschillende elektronische melodietjes. Een vrolijk, vriendelijk geluidje”, verduidelijkt Marjolein. “Dat deuntje betekent voor hen dat er eten is, maar ook dat alles rustig en veilig is. Geen buffels, geen bezoekers...” Het geluid past in een vaste routine. “We voederen hen op hetzelfde uur, geven hen altijd hetzelfde potje, na telkens hetzelfde geluid. Zo raken ze echt geconditioneerd.”

Lees meer in Gazet van Antwerpen - Stadskrant

© JVDP

© JVDP

© JVDP

© JVDP

© JVDP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER