Spelers en leden van voetbalclub Chapecoense © rr

Vliegtuig met Braziliaanse voetbalploeg neergestort: 6de overlevende gevonden

Een vliegtuig met 72 passagiers en 9 bemanningsleden aan boord is dinsdag in de vroege ochtend neergestort in Colombia. Onder meer de spelers van de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense zaten in het toestel. Er bestaat nog onduidelijkheid over het aantal overlevenden. Op nieuwe beelden is te zien hoe een man van onder het puin wordt gehaald. Het gaat om voetballer Zamier Neto, hij is voorlopig de zesde overlevende.

evg

Wat is er gebeurd?

Het vliegtuig was op weg van Santa Cruz (Bolivia) naar Medellin (Colombia) en verdween even voor middernacht lokale tijd, 6 uur 's ochtends bij ons, van de radar. Het toestel crashte in het gebergte El Gordo, in de buurt van de gemeente La Union in Antioquia. De crash vond plaats tijdens het landen.

Aan boord: 22 voetballers, 28 begeleiders, 22 journalisten en commentatoren en 9 crewleden. De Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense zou morgen, woensdag de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse Europa League, spelen tegen het Colombiaanse team Atletico Nacional.

Wat weten we over de oorzaak?

De burgemeester van Ceja sprak eerst over brandstoftekort. Ook de slechte weersomstandigheden werden genoemd. Brandweerlieden, politie, luchtmacht en de gemeentelijke autoriteiten trokken vanochtend vroeg onmiddellijk naar de plaats van de crash. De toegang was echter enkel mogelijk via de grond door het slechte weer. Een reddingshelikopter moest zijn operatie zelfs afgelasten wegens slechte zichtbaarheid.

“De piloten vroegen toestemming om met prioriteit te mogen landen in Rionegro, maar daarna ging het contact verloren,” meldt Alfrede Bocanegra, directeur van Aerocivil. De piloten hadden ook elektronische problemen met het toestel gemeld. Dat maakte de luchthavenautoriteit van Medellin op Twitter bekend, op gezag van de controletoren.

Om welk toestel gaat het?

Het gecrashte vliegtuig was van Britse makelij. Britse onderzoekers zijn nu op weg naar de plaats van de crash, aldus een woordvoerder van de Air Accidents Investigation Branch. Ze zullen het onderzoek door Colombiaanse autoriteiten ondersteunen.

Op radarbeelden is te zien hoe het toestel plots verdwijnt:

Wat weten we over de overlevenden?

Eerst was er sprake van vijf overlevenden: drie voetballers, een journalist en een stewardess. De 27-jarige Alan Rushel was de eerste overlevende die het ziekenhuis werd binnengebracht. Hij heeft meerdere botbreuken. Volgens lokale media kwam hij in shock aan met een ambulance en vroeg hij herhaaldelijk om zijn familie.

Voetbalspeler Alan Ruschel overleefde de crash Foto:rr

Ook keeper Marcos Danilo (31), reservekeeper Jackson Follmann (21) en stewardess Ximena Suárez zijn levend naar een ziekenhuis gebracht. De Braziliaanse journalist Rafael Correa Gobbato was de vijfde overlevende. Danilo overleed echter in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Dinsdagmiddag zijn er beelden opgedoken van een zesde overlevende. "De redding van een zesde overlevende, de speler Hélio Hermito Zampier Neto, die geëvacueerd wordt, is bevestigd. De mogelijkheid andere mensen in leven te vinden is niet uitgesloten", aldus de nationale eenheid voor het beheer van risico's en rampen (UNGRD).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Doelman Marcelo Boeck, een Braziliaan met Belgische roots, was niet opgenomen in de selectie en ontsnapte zo aan de ramp. "Ik ben thuis en volg alles met veel angst", sms'te de doelman deze ochtend aan Rádio Renascença. Ook de reservespelers van de ploeg die niet meegereisd waren brachten de ochtend in spanning door.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de bewuste vlucht waren er nog beelden verspreid van de spelers op de luchthaven:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER