Haatprediker uit Verviers vrijwillig naar Marokko vertrokken

De radicale imam El Alami Amaouch uit Verviers heeft het land vrijwillig verlaten en is naar Marokko vertrokken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan VRT Nieuws.
AFP or licensors
(archieffoto).

Tot 5 december had Amaouch de tijd gekregen om ons land te verlaten nadat hij zijn procedure in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) had verloren, maar zo lang heeft hij niet gewacht. Het kabinet van Francken bevestigt dat hij recent naar Marokko is gereisd.

Amaouch is een imam die zowel de Marokkaanse als de Nederlandse nationaliteit draagt. Hij woonde in Verviers waar hij bekendstond als een haatprediker. Zijn minderjarige zoon haalde afgelopen zomer nog het nieuws toen een video van hem opdook waarin hij opriep christenen te vermoorden.

Francken probeert Amaouch al lang het land uit te zetten. De imam ging in beroep bij de RvV, maar kreeg ongelijk. Hij mag de komende tien jaar niet naar België terugkeren. "Ook nadien kunnen we hem de toegang tot ons grondgebied weigeren als hij een gevaar voor de openbare orde vormt", verklaart woordvoerder Katrien Jasseune van Francken aan VRT Nieuws.

Omdat hij ook de Nederlandse nationaliteit draagt, mocht Amaouch in principe ook naar onze noorderburen vertrekken. Zij zagen zijn mogelijke komst met lede ogen aan en beloofden hem scherp in de gaten te houden. Uiteindelijk heeft Amaouch dus voor Marokko gekozen.

Theo Francken over het dossier van de imam (08/08/2016):

Meest gelezen