Emotionele oproep overlevende Holocaust: "Retoriek FPÖ maakt me bang"

Gertrude (89), een overlevende van de Holocaust, heeft in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Oostenrijk een emotionele oproep gedaan om voor de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen te stemmen. De retoriek van de extreemrechtse partij FPÖ, met Norbert Hofer als presidentskandidaat, doet haar denken aan het antisemitisme van de jaren 30.

Haar emotionele oproep staat op de Facebookpagina van Alexander Van der Bellen, de onafhankelijke kandidaat. De video is intussen viraal gegaan en werd al meer dan 3 miljoen keer bekeken.

(lees verder onder video)

Gertrude werd op haar 16e samen met haar familie naar Auschwitz gedeporteerd. Ze was de enige overlevende. "Ik heb dit al eens eerder gezien...het doet pijn en het maakt me bang", zegt ze.

Op 4 december worden de presidentsverkiezingen overgedaan in Oostenrijk. In mei dit jaar verloor Hofer nipt de presidentsverkiezingen van Alexander Van der Bellen. De voormalige groene politicus haalde het met een minieme marge. De FPÖ vocht de uitslag aan en het Oostenrijkse hooggerechtshof oordeelde dat de presidentsverkiezingen moesten worden overgedaan.

De peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace. Als Hofer zou winnen, dan wordt hij de eerste extreemrechtse politicus die in Europa aan de macht komt. De FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) werd in 1955 opgericht door een voormalig SS-er en de partij is radicaal tegen migranten.

AFP or licensors

"Dat stoort me het meest", zegt Gertrude. "Er is geen respect voor anderen, ze brengen het slechtste in de mensen naar boven. Het is ook niet de eerste keer dat zoiets gebeurt." Ze maakt de vergelijking met de joden die beschimpt werden. "Dat doet pijn. En ik ben er bang van", zegt ze.

"Dit zullen waarschijnlijk mijn laatste verkiezingen zijn", besluit ze. "Ik heb niet veel tijd meer. Maar de jongeren hebben nog een heel leven voor zich. Zij moeten voor zichzelf zorgen en ervoor zorgen dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan." Intussen heeft ze ook laten weten dat de positieve reacties op het filmpje haar veel plezier doen. "Ik ben aangenaam verrast dat de woorden van een oude dame zo ernstig genomen worden."

Meest gelezen