Direct naar artikelinhoud
TechFacebook

Australië wil techreuzen als Facebook en Google nauwlettend in de gaten houden

De Australische minister van Financiën wil de ‘sluier oplichten’ die over de algoritmes hangt.Beeld REUTERS

De Australische regering overweegt als eerste land ter wereld een toezichthouder aan te stellen om techreuzen als Facebook en Google te controleren. Het is een unieke stap in de wereldwijde strijd om internetbedrijven aan banden te leggen en ze aan de privacywetgeving te houden.

Het hoofd van de Australische mededingingsautoriteit, waarvan de nieuwe divisie deel zou uitmaken, zegt er klaar voor te zijn. 

Zo’n aparte waakhond zou een volgende stap zijn in de wereldwijde trend van strengere regulering van de techreuzen. Nieuwe onderzoeken naar de internetbedrijven, boetes en bezorgde uitspraken van politici volgen elkaar in snel tempo op, ook steeds vaker buiten de kritische Europese Unie. 

Deze week schikte Facebook nog voor 5 miljard dollar met de Amerikaanse federale handelscommissie vanwege privacyschendingen en kondigde het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek aan naar concurrentieverstoring door grote internetbedrijven.

Daar komen de harde conclusies van de Australische mededingingsautoriteit, die een jaar lang onderzoek naar de internetplatformen deed, nu bovenop. Zo is er volgens de waakhond een risico dat de bedrijven eigen diensten oneerlijk voortrekken, aangezien kleinere bedrijven afhankelijk zijn van diezelfde platformen om klanten te bereiken. Bovendien stoort het de autoriteit dat techbedrijven niet transparant zijn over wat ze precies doen met de data van gebruikers.

Strenge regulatie 

Tijd voor strengere regulering, zegt ook minister Josh Frydenberg (Financiën), die het onderzoeksrapport gisteren presenteerde samen met minister van Communicatie Paul Fletcher. Hij wil de ‘sluier oplichten’ die over de algoritmes hangt. 

De algemene conclusies van het onderzoek onderschrijft hij dan ook. Over twaalf weken neemt de Australische regering een officieel standpunt in over de 23 aanbevelingen uit het rapport.

De mededingingsautoriteit adviseert niet alleen een internetplatformwaakhond op te richten, maar ook een plicht in te stellen voor techbedrijven om overnames te melden die invloed hebben op de Australische markt.

Een ander advies is een gedragscode voor de omgang met andere media. Daarin moeten techbedrijven beloven de inkomsten van bijvoorbeeld televisie en kranten op hun platformen eerlijker te verdelen.  

Onbedoelde effecten

DIGI, de Australische belangenorganisatie voor techbedrijven, adviseert de Australische regering goed te bedenken of de aanbevelingen Australië niet minder aantrekkelijk maken voor investeringen in technologie. De organisatie bestudeert of er onbedoelde effecten kunnen optreden die nadelig zijn voor digitale ondernemingen en consumenten, en kijkt uit “naar de mogelijkheid om samen met de regering te werken aan deze aanbevelingen”.