Direct naar artikelinhoud
UpdateHittegolf

Code oranje voor onweer: verschillende blikseminslagen en ongevallen, evenementen treffen maatregelen

Code oranje voor onweer: verschillende blikseminslagen en ongevallen, evenementen treffen maatregelen
Beeld Kristof Pieters

Nog tot zondagmorgen geldt in heel het land code oranje. Dat meldt het KMI. Zaterdag en zaterdagnacht zijn er onweders die lokaal hevig kunnen zijn. Het onweer veroorzaakte schade in Ichtegem en Waasmunster, waar de bliksem een gat boorde in een gevel. Op verschillende snelwegen gebeurden er ongevallen. 

Het noodweer kwam zaterdagochtend vanaf de Franse grens ons land binnen. Onweders trokken eerst over West-Vlaanderen. In Ichtegem sloeg de bliksem in op een woning op een boerderij, waarna er vrijwel onmiddellijk een zware brand ontstond. De dochter des huizes liep brandwonden op en werd door haar moeder naar het ziekenhuis gebracht.

Op de E40 in Beernem ging zaterdagmorgen rond 7 uur een auto over de kop. De wagen ging aan het slippen over het gladde wegdek tijdens hevige regenval. De bestuurder kon zichzelf in veiligheid brengen en werd ter controle naar het ziekenhuis overgebracht.

Ook in Vlaams-Brabant gebeurden er ongevallen door wateroverlast. Op de E40 in Haasrode viel een gewonde toen enkele voertuigen in botsing kwamen. Op de E314 in Herent belandde een bestelwagen in de vangrails. Hier was enkel blikschade, maar het ongeval leidde wel tot een aanzienlijke file. In Brussel liepen de tunnels Kunst-Wet en Stefania onder water.

Later boorde de bliksem zich in Waasmunster door het dak en de gevel van een huis. Bakstenen en dakpannen vielen naar beneden, waardoor ook een auto beschadigd raakte. Er brak gelukkig geen brand uit. De bewoners, een jong koppel, waren op het ogenblik van de inslag niet thuis.

Code oranje

Ook zaterdagnacht was er overal nog kans op onweer. Vooral in het oosten van het land werden hevige onweders voorspeld met veel neerslag op korte tijd, hagel en in iets mindere mate felle windstoten. Plaatselijk kan er meer dan 50 liter regen per vierkante meter vallen.

Het KMI heeft tot zondagochtend code oranje afgekondigd in heel het land. De FOD Binnenlandse Zaken heeft voor niet-dringende brandweerinterventies het noodnummer 1722 geactiveerd.

Verschillende organisatoren van evenementen nemen intussen maatregelen. In Bredene zijn drie evenementen afgelast wegens de overvloedige regen. Op de Gentse Feesten mogen de toeristenbootjes niet uitvaren bij onweer, en Tomorrowland voorziet gratis poncho’s voor de festivalgangers.

Weerbericht

Ook zondag is er plaatselijk nog onweer mogelijk. We krijgen ook perioden van soms intense regen of buien. In de loop van de namiddag wordt het stilaan droger vanaf het westen, maar de bewolking blijft domineren. De maxima schommelen tussen 20 graden aan zee en 25 graden in de Kempen. De wind is meestal matig en aan zee vrij krachtig uit west.

Maandag is het rustig en vrij mooi met zon en enkele wolkenvelden. Het is aangenaam met maxima tussen 20 en 25 graden.

Een depressie, ten westen van Bretagne, verplaatst zich dinsdag naar de Britse Eilanden en stuurt geleidelijk onstabiele lucht naar West- Europa. In de ochtend is het rustig, zacht en zonnig. In de loop van de namiddag worden er stapelwolken gevormd en verwachten we enkele buien. Een donderslag is niet uitgesloten. Het is vrij warm met maxima tussen 24 en 28 graden.

Woensdag stuurt de depressie over de Britse Eilanden zachte en onstabiele lucht naar onze streken. Het wordt wisselend bewolkt met enkele buien. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden .

Donderdag blijven we onder invloed van de depressie over de Britse Eilanden. Het blijft wisselend bewolkt met nog enkele lokale buien.

Vrijdag zou een hogedrukwig ons weer gunstig kunnen beïnvloeden. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af maar de kans op een bui is klein.