Onweer en wateroverlast in Vlaanderen in nacht van zaterdag op zondag

Themabeeld. © John Van Marcke

Een zware regenzone trok zaterdagavond traag over Vlaanderen. Het KMI waarschuwde dan ook voor wateroverlast, en kondigde code oranje af in alle Vlaamse provincies. In Bredene werden drie evenementen al afgelast.

jvh, svg

Volgens de voorspellingen van het KMI bleven de regen- en onweersbuien in de nacht van zaterdag op zondag boven ons land hangen. Omdat de bodem droog is door de hitte, kan de wateroverlast plaatselijk erger zijn dan normaal. Het KMI paste zijn waarschuwing voor zaterdagnacht daarom aan: 'code oranje voor onweer' werd 'code oranje voor neerslag'.

‘Code oranje’ betekent dat er kans is op intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die vrij grote schade kunnen veroorzaken aan gebouwen en voor wateroverlast kunnen zorgen. Ook ontwortelde bomen en blikseminslagen zijn mogelijke gevolgen.

Voor niet-dringende brandweerinterventies is het noodnummer 1722 geactiveerd.

In Bredene werden dan drie verschillende evenementen afgelast: het Foodtruck Festival, de Village Swell Party, en de ‘90’s at the Beach′ verwachtten samen 10.000 feestvierders, maar een gewaarschuwde burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) nam na overleg met het KMI, de politie en de FOD Binnenlandse Zaken de beslissing om geen risico te nemen en de evenementen af te gelasten.

In Brussel had de brandweer omstreeks 17.30 uur al veertig oproepen voor wateroverlast gekregen. Water moest onder meer weggepompt worden uit de tunnels Kunst-Wet en Stefania, en er raakten ook negen rioolputjes verstopt. Daarnaast moest de brandweer 18 particulieren uit de nood helpen. Er liepen kelders onder water in Schaarbeek en in Anderlecht.

En rond Leuven vonden zaterdagnamiddag twee ongelukken plaats als gevolg van de wateroverlast. Op de E40 in Haasrode waren enkele voertuigen betrokken bij een aanrijding en viel een lichtgewonde, op de E314 in Herent ging het om één voertuig en was er enkel blikschade. De Leuvense brandweer had tussen 13 en 14 uur al een tiental oproepen voor wateroverlast in de regio ontvangen.