© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Schutter (18) bleek in behandeling bij psychiater: “Geen banden met IS”

De Duitse politie is met groot machtsvertoon binnengevallen in het appartement waar de 18-jarige dader van de schietpartij in München gewoond zou hebben. Volgens de politie had de jongeman geen banden met IS, maar kampte hij met psychische problemen en was hij geobsedeerd door schietpartijen. Vraag is hoe de jongeman, die geen strafblad had en volgens buren een ‘goed mens’ was, aan zijn wapen geraakte.

say, rdc, rvs | Bron: AFP, Die Welt, Bild, Belga, Reuters, Eigen Berichtgeving

De jongeman die vrijdagavond negen mensen doodschoot aan een winkelcentrum in München, en zestien anderen verwondde, blijkt een 18-jarige Iraanse Duitser te zijn.

De dader was geboren en getogen in München. Sinds twee jaar woonde hij bij zijn vader, die een vervanginsinkomen kreeg, in de wijk Maxvorstadt. Zaterdagochtend vielen interventie-eenheden van de Duitse politie met honden binnen in het appartement. De straat waar het appartement zich bevindt, werd door een grote politiemacht afgezet. Er werden verschillende dozen naar buiten gedragen.

Geen afscheidsbrief

De jongeman pleegde gisteren na zijn raid zelfmoord. De politie vond echter geen afscheidsbrief in het appartement. Er werd ook niets gevonden wat erop wijst dat de dader banden had met terreurorganisatie IS of zich daardoor liet inspireren.

De ouders van de dader waren vanochtend nog in te grote shock om te kunnen helpen bij het onderzoek. "Ik ben in shock", vertelde ook een buurman. "Wat is er met die jongen gebeurd? Alleen God weet het. Ik heb geen idee wat er gebeurd is, maar hij was een goed mens. Ik weet niet of hij elders iets slecht heeft gedaan."

In een mededeling laat de Duitse politie weten dat de jongeman problemen had op school. Daarnaast had hij psyschische problemen waarvoor hij in behandeling was bij een pscyhiater. Uit onderzoek van zijn computer blijkt dat hij bovendien veel gewelddadige computerspelletjes speelde en op internet video’s opzocht van schietpartijen.

Hoe aan een wapen geraakt?

Volgens de autoriteiten is het nog te vroeg om te zeggen of het om een terroristische aanslag gaat. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de dader ‘islamistisch geïnspireerd’ was, en de politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. De eerste vraag is vooral hoe de jongeman aan het vuurwapen kon komen dat hij gebruikte, in een land met één van de strengste wapenwetgevingen van Europa.

Straks zit bondskanselier Angela Merkel samen met haar kabinetschef Peter Altmaier, minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere en de chefs van de Duitse inlichtingendiensten. Samen zullen ze de aanslag evalueren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER