Direct naar artikelinhoud
Tour de France

Nog voor de start van de voorlaatste etappe moet Bernal enkele seconden inleveren

Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) gaat niet akkoord met de tijdsopnames op de top van de Iseran.Beeld REUTERS

Jumbo-Visma legde zich niet neer bij de tijdsmetingen na de rit van gisteren in de Tour de France. Sportief directeur Merijn Zeeman vertelde aan VTM NIEUWS dat ze klacht gingen neerleggen en met succes. In het nieuwe klassement kruipt Kruiswijk vijf seconden dichter bij Bernal. Ook Alaphilippe komt drie seconden dichter.

Gisteren werd de bergetappe naar Tignes stilgelegd in de afdaling van de Col de l’Iseran door zwaar onweer en modderstromen. De Tourdirectie besliste om de etappe in te korten: de tijden bovenop de Iseran zouden meetellen. De jury had de tijden op de top met de hand opgenomen.

Gevolg: Egan Bernal nam de gele trui over van Alaphilippe en zette alle klassementsrijders op een achterstand. Alleen: Steven Kruijswijk kwam volgens de jury 1 minuut en 3 seconden na Bernal boven op de Iseran. “Dat moeten 58 seconden zijn. Wij hebben televisiebeelden die dat bewijzen. We gaan die straks voorleggen aan de voorzitter van de jury”, zegt Zeeman.

En met succes, want in het nieuw gepubliceerde klassement loopt Kruijswijk vijf seconden in. Hij volgt nu als vierde op 1.23 van Bernal. Ook Thomas en de andere metgezellen van Kruijswijk komen vijf seconden dichter.

Julian Alaphilippe, die de gele trui gisteren diende af te staan aan Bernal, boekt op zijn beurt drie seconden winst en volgt nu op 45 seconden.

Vandaag valt met de laatste Alpenrit het doek om de strijd om de eindwinst in deze Tour. Door de slechte klimatologische omstandigheden zag de Tourorganisatie zich genoodzaakt de etappe in te korten van de oorspronkelijke 130km naar 59 kilometer, waarbij de eerste 26 kilometer een rechte aanloop is naar de voet van de slotklim richting Val Thorens, een col buiten categorie van 33 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent. Net als vrijdag in de afdaling richting Val d’Isère valt ook vandaag in Val Thorens de regen met bakken uit de lucht, waardoor er hier en daar getwijfeld wordt of de etappe wel kan plaatsvinden. Intussen werd er al beslist om de Tourkaravaan de klim richting Val Thorens niet te laten maken.