Direct naar artikelinhoud
Kansspelcommissie

Het rommelt in de Kansspelcommissie: klacht tegen directeur-generaal voor loondiefstal

Peter Naessens, directeur-generaal van de Kansspelcommissie, ligt onder vuur.Beeld RV

Het zit er bovenarms op binnen de Kansspelcommissie. Het orgaan dat de goksector in ons land moet controleren, is voorwerp van een gerechtelijk onderzoek. Voorzitter Etienne Marique diende de klacht zelf in en viseert daarin directeur-generaal Peter Naessens. De ene heeft het over een pijnlijke affaire, de andere noemt dat onzin.

Begin dit jaar zouden er verschillende servers verdwenen zijn uit de gebouwen van de Kansspelcommissie in Brussel. Het materiaal was volgens onze informatie aan vervanging toe en was afgeschreven in de boekhouding. De normale procedure stelt dat het oude IT-materiaal een nieuwe bestemming binnen de overheid moet krijgen, maar dat zou met deze servers niet gebeurd zijn. Ze zouden op de private markt verkocht zijn voor een slordige 6.000 euro. 

“We onderzoeken of de verkoop van het materiaal gebeurde volgens de correcte procedure”, bevestigt het parket van Brussel. “En als dat niet zo was, willen we weten of dat een vergissing was of dat iemand zich verrijkt heeft.” In dat laatste geval zou het wettelijk gezien om loondiefstal gaan. Daar staan celstraffen op van één maand tot vijf jaar.

De feiten kwamen in het voorjaar al aan het licht binnen de Kansspelcommissie en in mei werd klacht ingediend bij het Brusselse parket. Dat gebeurde door voorzitter Etienne Marique. In dezelfde periode heeft Marique ook het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ingelicht. Bij de FOD Justitie is een intern tuchtonderzoek gestart dat parallel loopt met het onderzoek van het parket. “Dat is gebruikelijk”, klinkt het op het kabinet. “Verder kan de minister geen commentaar geven op een lopend onderzoek.” Ook Marique wil weinig kwijt. “Het is een pijnlijke affaire.” 

Opmerkelijk is wel dat de klacht gericht is tegen directeur-generaal Peter Naessens. De West-Vlaming is sinds 2015 de topman bij de Kansspelcommissie en zou dus – volgens Marique – betrokken zijn bij de vermeende loondiefstal. Volgens zijn advocaat is dat nonsens. “Mijn cliënt heeft een onberispelijke reputatie”, zegt Anne Marie De Clerck. “De klacht is gebaseerd op geruchten en dat zal het onderzoek ook uitwijzen.”

Vertrouwensbreuk

Niettemin legt de zaak een ernstige vertrouwensbreuk bloot tussen de voorzitter van de Kansspelcommissie en de directeur-generaal. De vraag is hoe ze nog verder kunnen. “Het rommelt al maanden in de Kansspelcommissie”, verzekeren verschillende bronnen ons. “Onder meer door deze zaak.” Veel langer zullen Marique en Naessens alleszins niet meer met elkaar geconfronteerd worden, want eind dit jaar zwaait de voorzitter af. Hij zal er dan een carrière van 20 jaar opzitten hebben.

Er is ook nog de imagoschade voor de Kansspelcommissie in zijn geheel, het orgaan dat de gokwereld in ons land moet controleren en gokkers moet beschermen tegen de gevaren van verslaving. In principe moeten de ambtenaren die er werken onkreukbaar zijn. En al zeker de directeur-generaal. Vanuit die positie kan je immers zwaar wegen op de goksector in ons land en met die macht komt verantwoordelijkheid. 

Justitieminister Geens blijft op de vlakte. “We zullen de resultaten van het onderzoek moeten afwachten”, zegt hij. “Maar ondertussen is de werking van de Kansspelcommissie sowieso verzekerd.” 

Volgens onze informatie is Naessens niet op non-actief geplaatst tijdens het onderzoek. Zolang er geen duidelijkheid is, kan hij zijn functie blijven uitoefenen.