© Lisa Van Damme; LVD

Tot vier weken wachten op poetshulp wegens tekort

Wie een poetshulp zoekt met dienstencheques, moet geduld hebben. De vraag blijft maar stijgen waardoor een nieuw gezin soms twee tot vier weken moet wachten voor ze een poetshulp krijgen toegewezen. “Er is te weinig gemotiveerd personeel.”

Mark VAN LUYK

In 2015 werden er meer dan 64 miljoen dienstencheques uitgegeven in Vlaanderen. Van januari tot september dit jaar waren er dat al bijna 61 miljoen. In augustus en september werden er respectievelijk 8,2 en 7,6 procent meer cheques uitgegeven dan in dezelfde maanden van 2015.

“De vraag stijgt echt enorm en we vinden geen goede sollicitanten”, zegt An Jenné van B.E.A., een Limburgse bedrijf dat 150 poetshulpen tewerkstelt. “De meeste kandidaten willen parttime werken en dan is het moeilijker om de roosters gevuld te krijgen. Het gaat vaak om alleenstaande gescheiden moeders die tijd willen vrijhouden voor hun kinderen. Vaak krijgen ze een inkomensgarantieuitkering (IGU) van de RVA bovenop hun loon. Zo komen alleenstaande moeders die parttime werken aan een loon van 1.200 euro en dat is maar 200 euro minder dan een voltijdse baan.”

“Vrouwenjob”

Volgens Raf Rutten van Domestic Services is de dienstensector een gevestigde bedrijfstak geworden met 150.000 werknemers in heel België. Maar de sector kampt door die enorme vraag wel met problemen. “Een alleenstaand gezinshoofd met twee kinderen krijgt 1.180 euro stempelgeld. Niet iedereen is bereid om dan te gaan werken voor een loon van 1.300 à 1.400 euro. Poetsen is ook voor velen nog een vrouwenjob. Werkloze mannen solliciteren zelden. Daardoor stropt het.”

“Een nieuw gezin moet meer moeite doen om aan een poetshulp te geraken. Dat kan twee tot vier weken duren”, zegt ook Jo Mellemans van Het Poetsbureau. “Dat is een gevolg van de sterke groei. Elk jaar stijgt het aantal uitgegeven dienstencheques. 4,5 procent van de werkende mensen is actief in de sector. Bijna één op de tien werkende vrouwen is in een dienstenbedrijf aan de slag. Het is dus veel moeilijker geworden om goed en gemotiveerd personeel te vinden. Op dit moment zouden we makkelijk 300 huishoudhulpen extra kunnen inschakelen, als we ze zouden vinden.”

Elektrische fiets

“Er heerst nu ook concurrentie tussen de dienstenchequebedrijven. Er wordt zelfs personeel geronseld via radioreclame. Wij proberen de gemotiveerde mensen bij ons te krijgen met betere voorwaarden, zoals maaltijdcheques of hospitalisatieverzekeringen, extra’s die niet gebruikelijk zijn in deze sector. We bestuderen zelfs een plan om onze werknemers een elektrische fiets te geven”, besluit Mellemans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer