Direct naar artikelinhoud
Rusland

Meer dan 1.300 arrestaties bij protest tegen Russische regering

De Russische oproerpolitie is in Moskou massaal uitgerukt om op te treden tegen demonstranten.Beeld AFP

Een grote demonstratie tegen de Russische regering lijkt zaterdag in de kiem gesmoord. Mensen gingen de straat op omdat tientallen onafhankelijke kandidaten niet mee mogen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar veel demonstranten werden na aankomst direct gearresteerd. Wat er nog aan demonstranten over is, werd door de politie een zijstraat ingedreven. Het burgerrechtenportaal OVD-Info spreekt intussen over meer dan 1.370 arrestaties.

De demonstranten wilden actie voeren voor het kantoor van burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou, hoewel het protest door de regering verboden was. De activisten zijn boos dat kandidaten van de oppositie worden uitgesloten bij lokale verkiezingen. Volgens de autoriteiten hebben zij niet genoeg ondersteunende handtekeningen verzameld, of zijn de handtekeningen vals, of onleesbaar. De oppositie zegt dat dit onzin is. 

De tijden waarin oppositiekandidaten mochten meedoen aan de Moskouse burgemeestersverkiezingen zijn sinds 2013 al voorbij, maar nu is er ook geen ruimte meer voor critici in het parlement van de hoofdstad. Moskovieten lijken dat niet te accepteren: vorige week gingen 22.000 mensen de straat op.  Burgemeester Sobjanin waarschuwde op sociale media al dat de autoriteiten zaterdag hard zouden optreden als er weer werd gedemonstreerd, om de openbare orde te handhaven.

De politie sleept een demonstrant mee.Beeld REUTERS

Woensdag werd Kremlin-criticus Aleksej Navalny al gearresteerd toen hij bij zijn huis aan het joggen was. Zaterdag liet ook Ilja Jasjin, een bondgenoot van Navalny, weten te zijn aangehouden, samen met enkele andere activisten. Weer anderen meldden op Twitter dat hun huizen zijn doorzocht.

Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de activisten die zaterdag zijn gearresteerd. Navalny werd woensdag al veroordeeld tot dertig dagen celstraf vanwege het oproepen tot een ongeautoriseerd protest.