© Tom Palmaers

Ludo riskeerde leven om uit Tongerse crèche ontsnapte peuter te redden

De ouders van de kleine Bailey, die twee weken geleden in Tongeren uit een crèche ontsnapte en helemaal alleen langs een drukke steenweg liep, hebben zaterdag eindelijk de man ontmoet die hun dochtertje gered heeft. Ludo riskeerde toen zijn leven om het verkeer te stoppen en zich over het meisje van 16 maanden te ontfermen.

Yves Barbieux

“Mijn echtgenoot is nu eenmaal niet iemand die graag in de kijker loopt”, zegt de vrouw van Ludo Bleyweert. Nochtans verdient hij zeker de dankbaarheid van Cindy en Dimitri, de ouders van de kleine Bailey.

“Ik kwam op de steenweg gereden en zag plots iets in het struikgewas bewegen”, vertelde Ludo. “Toen ik stopte om beter te kijken wat het was, bleek het om een klein kindje te gaan. Ik wachtte even omdat ik ervan overtuigd was dat er een papa of mama achteraan zou komen. Maar dat was niet het geval. Ik ben uit mijn auto gesprongen, heb de aankomende auto’s doen stoppen en heb dan het kindje in mijn armen genomen.”

Hij zegt het zelf niet met zoveel woorden, maar Ludo heeft toen zijn leven geriskeerd voor Bailey. “Hij heeft meteen de deur van zijn wagen opengegooid, is midden op die drukke weg gaan staan om de andere auto’s te doen stoppen. Niks te vroeg, want het leek erop dat het kindje de steenweg zou opstappen”, voegt Ludo’s vrouw eraan toe.

Ludo besloot Bailey toe te vertrouwen aan een kinderopvang, waarvan hij een paar honderd meter verder een bord zag hangen. Hij wist toen niet dat het meisje dat hij in zijn armen droeg uitgerekend in die kinderopvang was ontsnapt en zo op de drukke steenweg was terechtgekomen.

Onderzoek

Toen de ouders van Bailey te weten kwamen dat de medewerkers van de crèche haar uit het oog waren verloren, eisten ze meer uitleg. “Wij kregen te horen dat het allemaal niet zo erg was. Dat was er te veel aan.” Ze dienden een klacht in wegens nalatigheid. Maar ook van de uitbaters van de crèche is er een klacht gekomen, wegens bedreiging, omdat papa Dimitri volgens hen meer dan alleen maar kwaad was toen hij hen om uitleg vroeg.

Het Tongerse gerecht had vroeger ook al een klacht van de crèche tegen papa Dimitri ontvangen, omdat hij bij een ander incident met Bailey (een bloedende lip na een valpartij, nvdr.) al vrij hevig zou hebben gereageerd. De politie zal de komende dagen proberen duidelijkheid te krijgen over wat zich juist heeft afgespeeld.

Ook Kind en Gezin houdt een oogje in het zeil. “Wij hebben de Zorginspectie gevraagd om de zaak te onderzoeken. Pas wanneer wij de resultaten van dat onderzoek in handen hebben, zullen wij een beslissing nemen en er eventueel maatregelen aan koppelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer