Direct naar artikelinhoud
VS

Trump opnieuw onder vuur na ‘racistische aanvallen’

Trump opnieuw onder vuur na ‘racistische aanvallen’
Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter stevig uitgehaald naar het Afro-Amerikaans parlementslid Elijah Cummings. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, veroordeelt de ‘racistische aanvallen’.

Cummings is voorzitter van de Commissie van Toezicht en Hervorming en liet al een aantal onderzoeken uitvoeren naar het kabinet van Trump. Cummings hekelde onder meer Trumps aanpak van migranten die in mensonwaardige omstandigheden vastgehouden worden in opvangcentra aan de Mexicaanse grens. De Amerikaanse president reageerde daar fel op. Hij noemde Cummings een “brutale pestkop” en zijn district, waaronder belangrijke delen van het overwegend door Afro-Amerikanen bevolkte Baltimore vallen, “veel erger en gevaarlijker” dan het grensgebied met Mexico.

“Het district van Cummings is een walgelijke, met ratten en knaagdieren besmette puinhoop. Als hij meer tijd in Baltimore zou doorbrengen, zou hij misschien kunnen helpen om deze zeer gevaarlijke en vuile plek op te ruimen”, fulmineerde Trump op Twitter. “Waarom gaat er zoveel geld naar het district van Elijah Cummings terwijl het beschouwd wordt als het slechtst gerunde en het gevaarlijkste in heel de VS? Geen mens die daar wil wonen. Waar gaat al dat geld heen? Hoeveel wordt er gestolen? Onderzoek die corrupte puinhoop maar!”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

De Democratische partijgenoten van Cummings veroordelen de uitspraken van Trump als racisme. “U toont nog maar eens dat u niet geschikt bent voor uw ambt”, reageert presidentskandidaat Joe Biden. Nancy Pelosi veroordeelt de ‘racistische aanvallen’ van de president en spreekt haar steun uit voor Cummings.

Eerder deze maand werd Trump al beschuldigd van racisme toen hij zei dat vier progressieve Democratische Congresvrouwen met een andere huidskleur “beter terug kunnen gaan naar het land waar ze vandaan komen”.

Elijah Cummings.Beeld REUTERS