Direct naar artikelinhoud
PolitiekFormatie

Rondetafelgesprek in Brussels Egmontpaleis afgelopen

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.Beeld BELGA

Het rondetafelgesprek, dat de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders vandaag hielden in het Egmontpaleis is afgelopen. Over het resultaat van de bijeenkomst is voorlopig nog niets bekend.

en

Donderdag trachtten informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) de N-VA en PS al samen aan de onderhandelingstafel te krijgen, maar dat mislukte. Vanavond werd er daarom nieuwe poging ondernomen, via een rondetafel met zoveel mogelijk partijen. Het was echter lange tijd onduidelijk wie daar zou aanschuiven. N-VA zou er alvast zijn, en ook PS bevestigde uiteindelijk haar aanwezigheid. CdH liet eerder al weten voor een oppositiekuur te kiezen en is er niet. Sp.a, CD&V en de twee liberale partijen naar alle waarschijnlijkheid wel. 

Klimaatambitie

Ecolo liet in het verleden al weten niet aan een tafel met N-VA te willen zitten. Ecolo was vanavond dus niet aanwezig. De Vlaamse zusterpartij Groen wilde “wel luisteren”, luidde het in een persbericht van voorzitter Meyrem Almaci. “De volgende regering staat voor belangrijke uitdagingen op vlak van klimaatambitie, belastingen, sociaal beleid, pensioenen en begroting. We zijn benieuwd welke oplossingen worden voorgesteld.” Niet dat Groen en Ecolo zich helemaal van elkaar loskoppelen. De partijen zullen “samen hun federale positie bepalen”, klonk het.

Het doel van de rondetafel leek niet om een echte formatie op te starten. Bij hun laatste persconferentie verklaarden de informateurs een nota te willen opmaken om een ‘preformatie’ te kunnen opstarten. Die nota werd vanavond wellicht voorgelegd.

Omstreeks 20.45 uur gingen de partijvoorzitters weer uit elkaar.