© Belga

Onderhandelaars na twee uur weer uit elkaar gegaan: Groen en PS tekenen present voor overleg in Brussels Egmontpaleis

De onderhandelaars die werden uitgenodigd door de twee federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders hebben zondagavond dik twee uur samengezeten in het Egmontpaleis in Brussel voor overleg over de federale regeringsvorming. Groen was erbij, zusterpartij Ecolo niet.

Informateurs Vande Lanotte en Reynders organiseerden de vergadering zondagavond met het oog op de federale regeringsvorming. Lang Vlaamse kant namen N-VA, CD&V, Open VLD, SP.A en Groen deel. Aan Franstalige kant schoven MR en PS mee aan. De deelnemers hadden de instructie gekregen om met de wagen of de taxi te komen “om lastige vragen te vermijden”. Enkel Theo Francken (N-VA) had die nota schijnbaar niet gekregen en kwam te voet aan, maar ook hij liet zich niet tot forse uitspraken verleiden.

Omstreeks 20.30 uur gingen de partijen weer uit elkaar, dik twee uur na het begin van het overleg. Open VLD verliet het Egmontpaleis via de voordeur, alle andere partijen kozen voor de achteruitgang om de aanwezige pers te ontwijken.

Het is niet duidelijk wat er is besproken, wellicht hebben de informateurs de deelnemende partijen een nota voorgelegd die een preformatie moet opstarten. Enkel Groen-voorzitter Meyrem Almaci liet zich na afloop uit over de inhoud van de gesprekken. “De informateurs hebben toelichting gegeven bij de nota die ze de afgelopen weken hebben opgesteld. Dit was gewoon een gesprek in het kader van de informatieopdracht. Het was geen voorbode van een volgende coalitie.”

© BELGA

Versterking

Het waren overigens niet enkel de partijvoorzitters die aanschoven. Zo had Bart De Wever (N-VA) voormalig minister Jan Jambon en voormalig staatssecretaris Theo Francken meegebracht. Meyrem Almaci (Groen) had Kristof Calvo bij, en Gwendolyn Rutten (Open VLD) haar vicepremier Alexander De Croo. Voor SP.A schoof naast John Crombez ook Meryame Kitir aan. Enkel CD&V-voorzitter Wouter Beke en premier Charles Michel (MR) brachten geen versterking mee.

PS vaardigde voorzitter Elio Di Rupo en Paul Magnette af. Hun aanwezigheid stond niet vast: donderdag mislukte nog een eerste poging van Vande Lanotte en Reynders om de Waalse socialisten rond dezelfde tafel als N-VA te krijgen.

Groen toch aanwezig

Ook Groen bevestigde maar net voor het begin van de vergadering dat het zou deelnemen. Voorzitter Meyrem Almaci beklemtoonde daarbij dat het “eigenlijk gaat om een vergadering tussen PS en N-VA, zodat die eindelijk praten”. De partij vroeg ook dat er snel duidelijkheid zou komen, en onderlijnde tegelijk dat deze rondetafel “logischerwijs geen voorbode van een coalitie was”.

© BELGA

Van dat standpunt week de partij ook na afloop niet af. “Wij stappen niet in een regering zonder Ecolo. Daar is vanavond niets aan veranderd”, aldus Almaci. Het feit dat Groen wel deelnam zorgt volgens haar ook niet voor wrevel tussen beide partijen. “Wij zijn twee verschillende partijen die heel nauw samenwerken, maar we zijn geen Siamese tweeling. Desalniettemin is het overduidelijk dat we niet zonder elkaar in een coalitiebespreking zouden stappen.”

De Groen-voorzitter is naar eigen zeggen teleurgesteld in een aantal andere partijen. “Ik had gehoopt dat ze na twee maanden meer verantwoordelijkheidszin zouden hebben getoond, ook op Vlaams niveau. Het is tijd dat er schot in de zaak komt.” De uitspraken van N-VA over haar partij van de jongste dagen kan ze niet appreciëren. Ondervoorzitter Lorin Parys noemde Groen het ‘tuinhuisje’ van Ecolo. “Sommige partijen mogen wat meer in eigen boezem kijken en uit hun campagnemodus komen in plaats van anderen te beledigen”, vindt ze.

© Photo News

Ecolo weigert: “Wij zijn tegenpool van NV-A”

Zusterpartij Ecolo daarentegen was niet aanwezig, maakte de partij zondagvoormiddag al duidelijk. “Wij hebben van in het begin gezegd dat we niet met N-VA een regering kunnen vormen”, klonk het. “We hebben voor de rest goed samengewerkt met de informateurs.”

In een kort communiqué na het begin van de vergadering herhaalde de partij dat standpunt nog eens. “In volledige samenhang met wat we hebben meegedeeld aan de informateurs bij de verschillende ontmoetingen, neemt Ecolo niet deel aan deze ontmoeting”, klinkt het. Als reden geeft de partij dat “we de tegenpool zijn van de NV-A (sic): visie op de samenleving, methodes, prioriteiten...”.

De partij vindt dat zich verbinden aan de Vlaams-nationalisten “niet de minste optie is”. “Met hen onderhandelen over een nota die kan dienen als basis voor toekomstige preformatieonderhandelingen die moeten leiden tot een meerderheid met Ecolo en NV-A heeft dus geen enkele zin”, aldus covoorziter Jean-Marc Nollet. De Franstalige groenen geven wel nog mee dat ze beschikbaar blijven “om te antwoorden op elke andere vraag van de koninklijke informateurs”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer